Állatvilág

2015.11.26. 17:36

A pannongyík újrafelfedezése

Zirc – A pannongyíkot a polihisztor Kitaibel Pál (1757–1817) fedezte fel, a fajt Buda, Budaörs, Csákvár és Palota környékéről említi.

A hengeres törzsű, 10–12 centi hosszú, rövid fejű pannongyík (Ablepharus pannonicus fitzingeri) szemhéja a kígyókéhoz hasonlóan összenőtt, pislogni nem tud. Lábai kicsik és gyengék, ennek ellenére fürge, mozgása a siklóéra emlékeztet. Jelenleg az ország viszonylag sok pontjáról ismerjük elszigetelt populá-cióit. Azonban a Bakony-vidékről Kitaibel gyűjtései óta újabb példányok korábban nem kerültek elő. Ezért többen megkérdőjelezik, hogy Kitaibel Pál valóban megtalálhatta-e a pannongyíkot abban az időben Várpalotán.

A pannongyík fokozottan védett, eszmei értéke 250 ezer forint 
Fotó: Tóth Sándor

A város környékének a faj potenciális élőhelyein magam is éveken át kerestem – eredménytelenül. Ez azonban az állat apró termete és rejtőzködő életmódja miatt nem feltétlenül jelenti azt, hogy nem él a területen. Felvetődött, hogy érdemes lenne alaposabban körülnézni a Móroc-tetőn, valamint a Bér-hegyen is. Első alkalommal 2014-ben a Móroc-tetőn sikerült egy bizonyító értékű fotót készíteni a pannongyíkról. Majd 2015-ben a Bér-hegyen szintén rábukkantam a fajra. Az ottani populáció nagyon kicsinek tűnik, és már csupán emiatt is fokozottan veszélyeztetettnek tekinthető.

Szerző: Tóth Sándor

Címkék#pannongyík

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!