Állatvilág

2016.02.14. 10:24

A meleg vizet kedveli a sárszalonka

Hosztót határában fakad egy meleg vizű forrás, amely a legdermesztőbb téli hidegben sem fagy be.

ifj. Vasuta Gábor

A partján tocsogósok, valamint mohával benőtt kis szigetek sorakoznak, amelyek kiváló táplálkozóhelyet biztosítanak a sarkkör menti tundrán és tajgán fészkelő kis sárszalonkának (Lymnocryptes minimus).

A madár megfigyelése rejtett életmódja miatt nagyon nehéz. Színezete teljesen beleolvad a környezetébe, szinte csak akkor repül fel, ha már majdnem rálép az ember. Ezen az élőhelyeken fordul elő ilyenkor a sárszalonka is, amely nála nagyobb méretű. Míg a kis sárszalonka felriasztva rövid repülés után újra leszáll, addig gyakoribb rokona cikázó repüléssel tovaszáll.

A kis sárszalonka felriasztva rövid repülés után újra leszáll
Fotó: ifj. Vasuta Gábor

A XIX. században pusztult ki mint költőfaj Németországból és Lengyelországból. Tápláléka szárazföldi és vízicsigákból, gyűrűs férgekből és puhatestűekből áll. A téli madarászatok során érdemes a melegvíz-kifolyók, artézi kutak, források környékét tüzetesen átvizsgálni, hátha további helyeken is e hazánkban ritka madárral hozhat össze a szerencse. Népi nevei szőrszalonka, mocsári szalonka. A kis sárszalonka hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 forint.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!