A kontinens legszebb rigófaja

2017. április 11., 18:42 szerző: ifj. Vasuta Gábor fotós: ifj. Vasuta Gábor
komment
Apácatorna - Ha az ember fia magashegyi túrára adja a fejét, titkon mindig ott van a vágy: látni a kontinens egyik legszebb rigófaját, az örvös rigót (Turdus torquatus).
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Általában tavasz végén, mikor kirepült fiókáikat etetetik az alpesi legelőkön vagy a suttogó fenyvesek szegélyében, könnyű a fajjal való találkozás. Nem úgy idehaza. Hazánkban szórványos tavaszi és őszi átvonuló madár. Aki látni szeretné a mellén hófehér tollakból álló örvöt viselő, nagyobb termetű rigófajt, legeredményesebben akkor teheti, ha április 1-10. között ártéri erdőket, hegyi rétek bokrosait vagy egyszerűen csak a falu határában fekvő mezsgyéket elválasztó galagonyás-kökényes bokorsorokat végigjárja és figyel.

A fénykép Erdélyben készült a mellén hófehér tollakból álló gallért viselő, nagyobb termetű, hazánkban ritka örvös rigóról Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Idén egy márciusi délután a Somló hegyre vezetett az utam. Hirtelen szőlőrigók jellegzetes hangjára figyeltem fel, a madarak a magas kőrisre felfutó borostyánból repültek ki, a termést dézsmálták. Alig-alig láttam őket, minden fedezéket kihasználtak, mígnem egyik rigó kiült egy akácra. Már a vártól tartottam lefelé, mikor az egyik borostyános fára kirepült egy öreg örvös rigó hím! Nem akartam hinni a szememnek. Kis idő után átrepült előttem, ekkor jól szemügyre vehettem a szárnyában látható fehér szegést, reptében jellegzetes hangján szólt. Tizenöt év elteltével sikerült újra örvös rigót találnom a hegyen.

ifj. Vasuta Gábor

2017. április 11., 18:42 szerző: ifj. Vasuta Gábor fotós: ifj. Vasuta Gábor

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...