Állatvilág

2015.05.27. 08:26

A bakonyi sziklafalak költőmadara volt a vándorsólyom

Apácatorna – Megyénkben is megtelepedett néhány éve a vándorsólyom (Falco peregrinus). A faj az ötvenes években a bakonyi sziklafalak költőmadara volt, több pár fészkelt a hegyég területén.

ifj. Vasuta Gábor

Örvendetes módon Veszprém megyében is gyarapodik a számuk, valamint számítani lehet új költőpárok megjelenésére is.  Az ornitológusok egy fészket szemmel tartanak, ahol pár hete meggyűrűzték a fiókákat. A madarászok korábban nagy nagyítású teleszkóp segítségével ellenőrizték a költést. A fiatal madarak egy sziklahasadékban várták a még róluk gondoskodó szülőket. Néhány nap múlva a biztonságot nyújtó üreget elhagyták a madarak.

A komor szirteken található tépésekből (a zsákmányolt madarat a sólymok, mielőtt a fiókáknak adják, lecsupaszítják) pedig következtetni lehet a táplálkozásukra.

Vándorsólyom-fióka. A faj fokozottan védett, természetvédelmi értéke ötszázezer forint. Fotó: ifj. Vasuta Gábor

Az itt költő vándorsólyompár fő tápláléka a városokban is gyakori parlagi galamb (Columbia livia). A maradványok között egy három éve Romániában jelölt tenyésztői gyűrűt is találtak.

Ha a közelben rejtve marad az ember, azt is megfigyelheti, mikor az öreg madarak vadászni, zsákmányolni- tanítják a fiatal egyedeket.

Zsákmányállattal érkeznek a légtérbe a költőüreg felé. Ekkor megjelennek a levegőben a fiatal madarak, és az öregek az általuk hozott zsákmányt nagyobb magasságból elejtve arra ösztökélik a fiókákat, hogy elkapják a zuhanó prédát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!