Ajka

2016.09.18. 14:35

Veterán bányászok

Ajka-Csingervölgy - A bányászat nemcsak egy szakma, hanem kultúra és életforma is egyben, amelyet ápolnak a hagyományőrző egyesületek.

Tisler Anna

Bányászpikniket szervezett nemrégiben a Csingervölgyért Egyesület, amelyre a bányász hagyományápoló szervezeteket hívták meg. A találkozó célja, hogy az ágazathoz kötődők lehetőséget kapjanak a találkozásra, feleleveníthessék a közös élményeiket, ápolhassák a munkában töltött évek alatt kialakult barátságokat.

Az esten a Bódéért Hagyományőrző Egyesület, a bódéi Nosztalgia nyugdíjasklub, a Bányász Hagyományápoló Klub és a Babucsadűlő Baráti Kör, valamint a szervező Csingervölgyért Egyesület tagjai vettek részt.

Baranyai Ferenc emlékezett a csingeri vájáriskolás éveire
Fotó: Tisler Anna

A megjelenteket Gerencsér Hilda köszöntötte. Elmondta, a bányában dolgozók összetartó közösséget alkottak, összekovácsolta őket a föld mélyén végzett, veszélyekkel teli munka. Ez a közösség a bánya bezárása után is megmaradt.

A csingeri vájáriskola egykori diákja, Baranyai Ferenc elmondta, hogy Szombathelyről, tanára javaslatára érkezett Csingerbe. Az iskolában minden ingyenes volt, a kollégiumi ellátás is. A diákoknak csak tanulniuk kellett, és lejárni a bányába gyakorlatra. A fiatalnak tetszett a bányászok közvetlensége, barátsága, az összetartozás érzése. Aki megszerezte a bizonyítványt, majd ott állt munkába, mindenki biztos jövedelemre számíthatott. Az emlékezők megfogalmazták, hogy a bányában nem számított, ki honnan érkezett, csak az volt fontos, hogy becsülettel végezze a munkáját, tisztelje társait, baj esetén pedig kész legyen segíteni.

Az estet vacsora, majd Vajai Csaba harmonikás zenéje zárta.

Címkék#bányászok

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!