Ajka

2015.12.01. 06:24

Új adórendeletek

Ajka – Telekadóról és építményadóról alkotott rendeletet a város képviselő-testülete hétfői rendkívüli ülésén. Az MSZP-frakció igen szavazatával, a Fidesz–KDNP nem szavazatával és a jobbikos képviselő tartózkodása mellett fogadta el a testület a polgármester javaslatait.

Penk Tímea

A képviselő-testület már nyolc évvel ezelőtt bevezette a város belterületén lévő beépítetlen területekre az adót, de azt nem szabályozta, hogy mekkora méretű ingatlan kell ahhoz, hogy a telekadót felváltsa az építményadó. 2016. január 1-jétől a 100 négyzetméter alatti hasznos alapterületű építmény esetén telekadó-, e fölött építményadó-fizetési kötelezettség áll fenn.

Külterületen a vállalkozási és egyéb célt szolgáló földterület esetén a 800 négyzetméter mentesség megszűnik. A lakás, lakóház építése célját szolgáló földterület telekadómentes. Az újonnan megalkotott rendelettel bővül a kedvezményes övezetek köre.

Az építményadót több mint tíz éve vezette be az önkormányzat, amely jelenleg évi 1550 forint négyzetméterenként, amely januártól 1750 forintra emelkedik. A magánszemély adózó lakása mentes az építményadó alól, amennyiben lakhatásra használja, illetve a garázs, ha gépjármű tárolására használja. A mérték emelésével az önkormányzat nyolcvanmillió forint építményadóbevétel-növekedést vár.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!