Ajka

2016.08.26. 07:17

Támogatás a diákoknak

Ajka – Az iskolakezdést szeretnénk egy kicsit szebbé, jobbá tenni – mondta Szijártó László, a Katolikus Karitász Veszprém megyei igazgatója, amikor átadta a tanévkezdési támogatásokat.

Penk Tímea

Az ajkai Szent István király Római Katolikus Általános Iskola tizenöt diákja részesült iskolakezdési támogatásban. Az átadó ünnepségen Bakos Frigyes plébános, kerületi esperes, az iskola lelki igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Szijártó László elmondta, hogy az Erzsébet-program országszerte húszmillió forint értékben négyezer gyermeket támogat. Ehhez azonban még az egyházmegyék is hozzájárultak, így még további ezer gyermeket tudnak hozzásegíteni a tanévkezdéshez.

– Megyénkben több mint kétszáz gyermeket támogatunk, ennek összege meghaladja az egymillió forintot – ismertette a karitász megyei igazgatója. A diákok az ötezer forintos utalványon kívül ajándékcsomagot is kapnak, illetve a szervezet adományvonala szeptember 15-éig szintén az iskolakezdésre fordítja a támogatásokat.

– Ha megosztunk a társunkkal egy tábla csokit, ha a kinőtt ruháinkat odaadjuk másoknak vagy meglátogatjuk a beteg nagyszülőket, akkor szeretetszolgálatot látunk el – mondta Szijártó László, hangsúlyozva az önkéntes munkavégzés fontosságát. Hozzátette, hogy a Veszprémi Főegyházmegye területén működő 33 karitász csoportot év végére szeretnék kibővíteni negyvenre, hosszabb távon pedig minden olyan plébánián szeretnének létrehozni egy helyi szervet, ahol helyben lakó plébános él. Körülbelül kilencven ilyen település van a megyében. A Katolikus Karitász megyei igazgatója végül sok erőt, kegyelmet és örömet kívánt az iskolakezdéshez.

– Lehetőségeitekhez mérten tegyetek meg mindent, hogy minél jobb eredményt érjetek el, hogy felnőtté válva jó keresztény magyarok legyetek – mondta Szijártó László. A rendezvényen a csóti karitász csoport látogatta meg az ajkai iskolásokat. az egyik vezető, Szalóky Ildikó elmondta, hogy öt éve alakultak, és  sok lelkes tagjuk van. Az iskolakezdési támogatáson kívül nyári tábort, kirándulásokat, kézműves foglalkozásokat szerveznek, időseket és betegeket látogatnak és gondoznak.

– Szeretünk önkénteskedni annak ellenére, hogy nagy kihívás és nehéz munka, de a lelki napok és egy ima erőt ad a további feladatainkhoz – mondta Szalóky Ildikó. A kislánya, Simon Luca Panna is elkísérte, valamint a pannonhalmi gimnázium tanulója, Tóth Buda Máté és a pápai Birkás Bíborka. Ughy Istvánné a nyugdíjas korosztályt képviseli a csóti csoportban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!