Ajka

2017.01.21. 20:08

Színház és képzőművészet egy térben a Magyar Kultúra Napján

Ajka - Tegyünk azért, nehogy elvesszen Arany és Babits gyönyörű magyar nyelve, gyermekeink, unokáink minél többet kapjanak a tiszta forrásból.

Civil Tudósítónktól

„Igazán nekem való a kultúra napja ” – kezdte mondandóját Gerencsér Hilda önkormányzati képviselő, a Művelődési – Oktatási és Sport Bizottság tanácsnoka ünnepi köszöntőjében január 20-án délután, a Himnusz születésének évfordulóján, a Magyar Kultúra Napján, a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ kiállító termében, Nemzeti Himnuszunk eléneklése után.  - „ Szinte emléket csináltam magamnak abból, hogy ilyenkor mindig elképzelem a téli világot, ahogy Kölcsey falujában fúj a szél, hordja a havat, és ő zord magányában a kandalló előtt valami olyan ajándékot ad a nemzetnek, amit ő maga sem tud, hogy így lesz. Ilyen hangulatba tudok kerülni mindig január 22-én.” - idézte Ágh István költő szavait, aki nemzetünk kultúrájának jelentős képviselője. Nem kis meghatottsággal beszélt a Magyar Kultúra Napjáról, ami 1989 óta hivatalosan is ünnepünk: - Kölcsey Himnusza a magyarság összetartozásának egyik alappillére, Erkel Ferenc általi megzenésítése óta Nemzeti Himnuszunk. A kultúra szó hihetetlenül sok mindent takar. Életünk egyik legkomplexebb fogalma. Magába foglalja mindazt, ami egy emberi közösségben megtanulható. Saját rendszer, melyet a közösség, a magyarság létrehozott, hiedelmek, szokások, értékek formájában, melyek segítségével életben tartjuk, építjük saját világunkat, s örökítjük át mindezt az utókorra. Hihetetlenül gazdagok vagyunk, ha kultúránk által teremtett értékeinkre, alkotóinkra gondolunk. Anyanyelvünk mesés kifejezésvilága elképeszti a szakembereket. Személyesen aggódom a szép magyar szóért. Itt, a Magyar Kultúra Napján szeretnék kérni mindenkit, segítsenek abban, hogy gyermekeink, unokáink minél többet kapjanak abból a bizonyos tiszta forrásból. Tegyünk azért, nehogy elvesszen Arany és Babits gyönyörű magyar nyelve.

Gerencsér Hilda képviselő köszöntőjét mondja

Képzőművészeink minden alkotása örökségünk. Azok is, melyek a kiállító terem falain láthatóak, az épített örökségeink múltunkból és jelenünkből, a táncművészek, színészeink mozdulatai, zenei világunk, mert magukba foglalják érzéseinket, örömeinket, bánatunkat, magyarságunkat.

Az idei évben a Magyar Kultúra Napján - Csabai Tibor grafikusművész és K. Takács Magdolna javaslata alapján - az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tagjai közül Ajka Város Önkormányzatának elismerését Gombosi Lászlóné Mariann kapta, melyet Schwartz Béla polgármester nyújtott át.  A Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központ jutalmát Bábics Valéria igazgatónőtől Somogyi Tibor festő vehette át. K. Takács Magdolna festőművész díjában Ladányiné Horváth Mária, Csabai Tibor díjában pedig Jakab Csaba festő részesült.

A Pannon Várszínház művészei felejthetetlen élményben részesítették a megjelenteket

Ajka Város Önkormányzatának Képviselő-testülete „Művelődésért” Díszoklevél kitüntetést alapított azzal a céllal, hogy méltó elismerésben részesítse azokat a személyeket és közösségeket, akik a város közéletében, a közművelődés területén kiemelkedő eredményt értek el. Ez alkalommal a Díszoklevél kitüntetést Horváth Tibor tanár, írónak adományozta, amit a sokrétű, maradandó értékű kulturális alkotó tevékenységével érdemelt ki. A kitüntetett Ajkán született, a Bródy Gimnáziumban érettségizett 1978-ban. A szombathelyi Tanárképző Főiskolán magyar-könyvtár szakon, majd a Kodolányi János Főiskolán angol nyelvtanári szakon képesítést szerzett. 1992-től a Fekete István Irodalmi Társaság elnökségi tagja. Lapok szerkesztője, Ajka Városi TV műsorvezető riportere. Novellái antológiákban jelentek meg, tanulmánykötetek szerzője. 2008-ban a Magyar Művelődési Intézet által a reneszánsz év alkalmával kiírt országos drámapályázaton második díjat nyert a Fenőkő című darabjával.  Tagja a Táltosok Társulata amatőr színjátszó csoportnak és az Ajkai Minőségi Tanácsnak.

Képzőművészeink minden alkotása, azok is, melyek itt láthatóak a falakon, örökségünk része

A Magyar Kultúra Napja és az Ajkai Képzőművészeti Egyesület tárlatának megnyitó ünnepségén fellépő Pannon Várszínház társulat fiatal művészei Vándorfi László vezetésével igazi színházi élményben részesítették a kultúrára szomjazó közönséget.

Sipos Ottó Tibor

Címkék#civil#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!