Ajka

2016.09.15. 20:45

Dragomán György sapkában ír regényt

Ajka - A kicsi dolgok - amiknek alig tulajdonítunk jelentőséget - is nagyon fontosak, fogalmazta meg Dragomán György.

Tisler Anna

Az íróval és feleségével, Szabó T. Anna költővel az ajkai származású Pávlicz Adrien beszélgetett a Nagy Lász-ló szabadidőközpontban szerdán. A Varázslat otthon és szövegek közt című író-olvasó találkozón elhangzott, fontos, hogy beszélgessünk egymással, ne csak a jelentős dolgokról, hanem azokról is, amelyek mellékesnek tűnnek. Azokból rajzolódik ki ugyanis az emberek sorsa. Az alkotó házaspár két tini korú fiával, Gábrissal és Palival is sokat beszélget. A fiúk születése után megváltozott a szülők alkotási szokása is. Korábban akkor írtak, amikor kedvük volt. Utána a gyerekek életritmusához igazodtak.

Szabó T. Anna, Pávlicz Adrien és Dragomán György a találkozón Fotó: Tisler Anna

- Vettünk egy sapkát, és férjem, ha ír, és azt akarja, ne zavarja senki, a fejére húzza azt, mintegy elválasztóként a körülötte zajló eseményektől - mondta Szabó T. Anna. - A regényírás hosszadalmas folyamat, sokat kell ülni egy helyben. Nekem könnyebb a dolgom, a versírás ugyanis gyorsan megy. Egy vers percek alatt megszülethet, miközben egy könyvnek hónapok vagy akár évek szüksé-gesek.

A két alkotó elolvassa egymás írását. E-mailban küldik át egymásnak, így elmentve is azt, nehogy véletlenül letöröljék. Kezdetben izgultak, hogy mit szól a másik, ma már ismerik egymás gondolatait.

Az elmúlt években többször vettek részt külföldi tanulmányúton.

Az íráson kívül műfordítással is foglalkoznak. A gyerekeket is bevonják a mun- kába. Szabó T. Anna a nyá-ron két könyv fordításán dolgozott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!