Ajka

2017.08.14. 08:52

Rossz időben is jó élmény a csillagles

Széllel és borult idővel érkezett meg ugyan az idei Perseida-maximum éjszakája, mi azonban kitartottunk, s ez ismét meghozta gyümölcsét - számolt be Ivanics-Rieger Klaudia, az Úrkúti Csillagászati Klub tagja.

Penk Tímea

A szervezők örültek, hogy a hűvös-szeles idő sem szegte az érdeklődők kedvét, és közel százan ellátogattak a Nomádia Parkba szervezett eseményre. Veszprémből, Sümegről és Tapolcáról is érkeztek vendégek az óvodásoktól egészen a nyugdíjas korosztályig. Ivanics-Reiger Klaudia a hullócsillagokhoz kapcsolódó népi mítoszokról, hagyományokról beszélt, majd a klubelnök, Ivanics Ferenc tartott előadást a meteorokról, azok származásáról, mibenlétéről és az esti égi jelenségről.

Fotó: Úrkúti Csillagászati Klub

- Az előadássorozathoz romantikus helyszínt biztosított Bolláné Pék Bernadett parkvezető. Nomádia kis tavának partján gyűltünk össze, állva, ülve, pokrócokba takarózva figyeltük az előadókat - számolt be Klaudia. Az érdeklődők megvizsgálhatták a klub meteoritgyűjteményét. A mikroszkóp képeit kivetítették. A résztvevők között meteorit-szilánkokat sorsoltak ki.

- Hivatalosan ez jelentette a program zárását, ám a legkitartóbbak még maradtak; a legutolsó érdeklődők 11 után nem sokkal távoztak. Úgy gondoljuk, ismét egy teljes értékű programot tudtunk nyújtani - az időjárás ellenére - meteoritjainknak köszönhetően - mondta Klaudia, aki hálás klubtársainak az aktív közreműködésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!