Ajka

2013.08.12. 21:13

Nosztalgiára fel! - Veteránautó találkozó Tósokberénden

Valóságos fogalom lett – nem csak a tósokberéndiek körében – a Tóberfeszt. Idén harmadik alkalommal rendeztek Veteránautó találkozót Tósokberénden.

Juhász Bálint

Borúsan, esővel indult a szombat reggel, de a tósokberéndiek bíztak a jó időben, és jókedvűen kezdtek kipakolni a Kristály SE sportpályájára. Négy kategóriában fogadták a regisztrált járműveket: motorok, autók, traktorok és egyéb járművek érkeztek.

Három évvel ezelőtt valóságos őrület volt, hogy Ajkán nosztalgiajármű fesztivált rendeztek, azóta is egyre nagyobb népszerűségnek és ismertségnek örvend. Az egész országból érkeznek kiállítók és érdeklődők, hogy egy délutánon keresztül ismerkedjenek a régi csodákkal, és természetesen egymással. Vannak akik több évtizede őrzik családjuk büszkeségeként a veterán járműveket, de akad olyan is, aki pár  éve vágott bele a régiségek felújításába.

Előzetesen lehetett regisztrálni egy autós-motoros túrára, mely délben indult a Somló felé, érintette a hegyet, majd bejárták az egész Bakonyt: megfordultak Döbröntén és Bakonyjákón is a két és félórás menetben. Miután a túra visszaérkezett Ajkára, két felvonulás is volt: egyikben a túrázó autók és motorok, másikban a traktorok és lassabb járművek vettek részt. A legtöbb ember kiállt az utcára, hogy megcsodálhassa őket. Volt kisvonat és faros Ikarusz busz is, melyekkel a belváros és a fesztiválhelyszín között lehetett ingázni.

A rendezvényt délután 15 órakor Reider András helyi képviselő, valamint Bolla Tamás a rendező Tósokberéndért  Egyesület elnöke nyitotta meg. Fellépett a tehetségkutatóból ismert Vastag Tamás, később a Story Rock ’n Roll, és a győri Beat Bull együttes is, valamint további helyi fellépők.

A nosztalgiajárművek közül idén is megválasztották a legszebbeket, különböző szakmai szempontok alapján. A zsűriben a Magyar Veteránautó Szövetség tagja is ott volt. Komoly serlegeket, ajándékokat kaptak a szerencsések, illetve különdíjban részesültek például azok is, akik korhű ruhában érkeztek.

Több, mint 1500 látogatót vonzott a rendezvény, melyből 1200 felnőtt, 95 fő kiállító, 120 segítő és 238 gyermek volt. Utóbbiaknak is rengeteg kedvező program ígérkezett: volt minividámpark dodzsemmel, arcfestés, kézműves játszóház, csillámtetoválás, mesesátor is.

Az esti mulatságok közel éjfélig tartottak. A tósokberéndiek a fesztiválon kívül Tavaszváró Retro Bulit, Batyus bulit, Disznóvágást is szerveztek már, kirándultak Ópusztaszeren, és szemetet szedtek a tósoki erdőben. Márton napi vetélkedőt, az Adventváró heteket és Mikulást is szerveznek – emellett pedig már a következő évi fesztivált készítik elő.

Grófa Alexandra szervező elmondta: 2-3 hónap intenzív munka van a rendezvény mögött. A különböző munkákat a legnehezebb összehangolni, hiszen a lelkes egyesületi tagok önkéntesen vesznek részt benne, de szerencsére mindig mindenre megoldás születik; a rendezvény idén is zökkenőmentesen zajlott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!