Ajka

2016.07.19. 17:15

Nem fizették ki a dolgozókat? - Perelhetnének, de úgy sem biztos, hogy megkapnák a pénzüket

Ajka - Huszonöt munkavállaló, az egész gépészeti kollektíva beadta a felmondását - tájékoztatta lapunkat három munkanélkülivé vált dolgozó. A Haus-Grund Kft. egykori dolgozói ügyvédi javaslatra nem vállalták a nyilvánosság előtt nevüket, ugyanakkor hangsúlyozták, hogy az egész munkacsoport nevében szólalnak meg.

Penk Tímea

- Rendkívüli felmondással szüntettük meg a munkaviszonyunkat, mivel nem fizették ki a bérünket. Személyenként körülbelül hatszázezer forint a cég tartozása - nyilatkozta egy munkás. A dolgozók elmondták, hogy az őket foglalkoztató Ajkai Gépészeti Kft.-hez két éve felszámolóbiztost rendeltek ki. A dolgozók idén februártól a Haus-Grund Kft.-nél folytatták a munkát; a tulajdonos az ígért béremelést az első hónapban készpénzben teljesítette.

- Áprilistól azonban nem kaptuk meg a bérünket, pontosabban áprilisra és májusra mindössze negyvenezer forintot utalt át a cég - számolt be az egykori dolgozó. Hozzátette, hogy amikor a felszámolás alatt álló cég megszűnt, bérgaranciát kellett kérnie, ekkor hétszázezer forintot kaptak kézhez.

Ajkán, a régi timföldgyár területén több kft. is működik Fotó: Penk Tímea

- Sok embernek járt volna végkielégítés és felmondási idő, de ebből senki nem kapott semmit. A bérgarancián felüli részt és héthavi Erzsébet-utalványt követelünk a gépészeti kft.-től, valamint háromhavi bérünket a Haus-Grund Kft.-től - hangsúlyozta a munkavállaló.

A dolgozók által megkeresett ügyvéd azt mondta, hogy ha jogi lépésekre szánnák el magukat, akkor jó eséllyel megnyerhetnék a pert, de nem biztos, hogy meg is kapnák a pénzüket.

- A cégvezető csak ígérget és halogat, miközben huszonöt család létfenntartásával játszik. Sokunk nem tudja visszafizetni a hiteleit - mondta elkeseredetten egy gépész, aki úgy tudja, hogy a felszámoló és a cégvezető élettársak. A munkások elmondták, hogy a szakszervezeti megkeresések sem vezettek eredményre, és a munkaügyi felügyelőség is vizsgálatot indított.

A megyei kormányhivatal azt a tájékoztatást adta, hogy az ügy folyamatban van, annak részleteiről a vizsgálat lezárását követően tudnak tájékoztatást adni. A Haus-Grund Kft. megkeresésünkre nem reagált, de szerkesztőségünk továbbra is biztosítja a lehetőségét annak, hogy a cég képviselője is elmondhassa véleményét az ügyről.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!