Ajka

2016.09.15. 08:16

Mozdonyfelújítás társadalmi munkában

Ajka-Csingervölgy - Társadalmi munkában újítják fel a Magyar Gőzmozdonyért és Vasútért Egyesület szakemberei és a Csingervölgyért Egyesület tagjai a Csingervölgy gőzmozdonyt.

Tisler Anna

A munka szerdán kezdődött, és várhatóan közel egy hétig tart.

Vidus Béla, Horváth Zoltán és Márfai Attila a Csingervölgy mozdony előtt

A mozdonyt a Bécsújhelyi Mozdonygyárban gyártották  1890-ben. Az Ajkai Szénbányákhoz került, azt követően  1935-től a győri, majd 1953-tól a miskolci állomáshelyen volt. Utolsó szolgálati helye a Mátrai Hőerőmű volt, majd 1978-ban selejtezték. A mozdonyt a Királyréti Erdei Vasút kismarosi állomásán láthatták az érdeklődők, majd a Csingervölgyért Egyesület tagjai civil összefogással megszervezték a hazaszállítását. A mozdony 2007 tavaszától Csingervölgy bejáratánál áll. Az ipari műemlék a Közlekedési Múzeum tulajdona.

Munka közben

A szabad téren ki van téve az időjárás viszontagságainak, ezért szükségessé vált a felújítás. A Magyar Gőzmozdonyért és Vasútért Egyesület ajkai tagja, Pászti Tibor javasolta a szakembereknek, hogy segítsenek annak állagmegóvásában. Az anyagköltséget és a szakemberek elszállásolását az ajkai önkormányzat vállalta, a Csingervölgyért Egyesület tagjai a munkában segítenek, valamint vállalták, hogy ellátják a dolgozókat.

A hátsó lemez cseréjére készülnek

Az egyik szakembertől, Vidus Bélától megtudtuk, hogy Dombóvárról érkeztek, mindhárman a vasútnál dolgoztak, ma már nyugdíjasok. Ha hívják őket, örömmel segítenek a vasúti kocsik rendbetételében. Nemrég Gyálon dolgoztak. A Csingervölgy mozdony felújítását egy rozsdás lemez levételével és cseréjével kezdték. Több részen lesz még javítani való. Utána eltávolítják a rozsdát, festenek, és mindent alaposan kitakarítanak. A múzeum munkatársai szigorú feltételekkel járultak hozzá a műemlék felújításához, előírták többek között a munkálatokat végzők szakmai jártasságát, a felhasznált festék minőségét.

A csingeri Schwartz Vilmos és Áment János is részt vesz a felújításban
Fotó: Tisler Anna

Gerencsér Hilda, a Csingervölgyért Egyesület elnöke elmondta, hamarosan elkészül az a tábla, amin a mozdony történetét olvashatják az érdeklődők.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!