Matyó örökség

2017. július 31., 18:27 szerző: Vajda Georgina
komment
Ajka - A matyó kultúra és néphagyomány az egyik legkülönlegesebb és tradícióját tekintve a leggazdagabb kultúra országunkban. A Matyóföldnek nevezett vidék – amely Mezőkövesd, Tard és Szentistván városát foglalja magában – máig őrzi a matyó népcsoport emlékeit.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

Népviseletükben visszaköszönnek a színes virágokkal díszített hímzések, valamint a fehér mértani minták. A Mátyás király által alapított Mezőkövesden, a Matyó Múzeumban látogatók ezrei tekinthetik meg a kifinomult aprólékossággal készített kabátokat, terítőket, ünnepi öltözékeket és a kisbabáknak szánt bölcsőtakarókat, párnákat. A lenyűgöző hímzéseken kívül tanúi lehetünk a summások kiállított tárgyainak is. A nagybirtokra szegődött, gazdaságukat elveszített akkori migránsok summásként keresték a kenyerüket. Különböző mezei munkákat, aratást, kapálást, betakarítást végeztek, amiért havonta, illetve kéthetente élelmet és pénzt kaptak. A fából készült, kézzel festett summásládájukban hordták az egész életüket.

Talán a gyermekkorban kezdődő s élethosszig tartó munkafolyamat, vagy a régi, konzervatív értékeket őrző normarendszer miatt lehet, hogy a múzeumban is kiállított családi fotókon a gyermekek arca is komor, érett és érzelemtől mentes. Ennek ellenére a matyókra jellemző volt a családcentrikusság, a fegyelmezettség és az ünnepekre való szorgalmas felkészülés, amelyben mindenki részt vett. Érdemes tehát ellátogatni Mezőkövesdre és vidékére, hiszen a régi korokat megidézve azt tapasztalhatjuk, hogy ezen a területen az emberek is nyugodtabbak, harmonikusabbak, ráadásként pedig a levegő is tisztább, mint egy nagyvárosban.

Vajda Georgina

2017. július 31., 18:27 szerző: Vajda Georgina

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...