Ajka

2017.07.31. 16:28

Matyó örökség

Ajka - A matyó kultúra és néphagyomány az egyik legkülönlegesebb és tradícióját tekintve a leggazdagabb kultúra országunkban. A Matyóföldnek nevezett vidék – amely Mezőkövesd, Tard és Szentistván városát foglalja magában – máig őrzi a matyó népcsoport emlékeit.

Vajda Georgina

Népviseletükben visszaköszönnek a színes virágokkal díszített hímzések, valamint a fehér mértani minták. A Mátyás király által alapított Mezőkövesden, a Matyó Múzeumban látogatók ezrei tekinthetik meg a kifinomult aprólékossággal készített kabátokat, terítőket, ünnepi öltözékeket és a kisbabáknak szánt bölcsőtakarókat, párnákat. A lenyűgöző hímzéseken kívül tanúi lehetünk a summások kiállított tárgyainak is. A nagybirtokra szegődött, gazdaságukat elveszített akkori migránsok summásként keresték a kenyerüket. Különböző mezei munkákat, aratást, kapálást, betakarítást végeztek, amiért havonta, illetve kéthetente élelmet és pénzt kaptak. A fából készült, kézzel festett summásládájukban hordták az egész életüket.

Talán a gyermekkorban kezdődő s élethosszig tartó munkafolyamat, vagy a régi, konzervatív értékeket őrző normarendszer miatt lehet, hogy a múzeumban is kiállított családi fotókon a gyermekek arca is komor, érett és érzelemtől mentes. Ennek ellenére a matyókra jellemző volt a családcentrikusság, a fegyelmezettség és az ünnepekre való szorgalmas felkészülés, amelyben mindenki részt vett. Érdemes tehát ellátogatni Mezőkövesdre és vidékére, hiszen a régi korokat megidézve azt tapasztalhatjuk, hogy ezen a területen az emberek is nyugodtabbak, harmonikusabbak, ráadásként pedig a levegő is tisztább, mint egy nagyvárosban.

Címkék#Ajka#Matyó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!