Ajka

2015.02.25. 21:50

Képviselő-testületi ülés Ajkán - Örökségvédelem és polgármesteri fizetés

A város önkormányzata képviselő-testületi ülést tartott szerdán, amelynek egyik sarkalatos pontja volt a helyi építészeti örökség védelme, de tárgyaltak egyebek mellett a polgármester és az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonyáról is.

Penk Tímea

Hornyák Attila főépítész arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy különböző építmények védelmére tettek javaslatot. A lakossággal egyeztetve szeretnék a településrészek jellegzetességeit megőrizni, az érdemi munka  a rendelet elfogadása után kezdődik. Koszorú Lajos építész elmondta, hogy települési értékvédelmi vizsgálat készült, és komplex szempontrendszer alapozza meg a rendeletet. Fülöp Zoltán képviselő, a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a pályázati lehetőségekről és az átalakítás időtartamáról érdeklődött. Bár elismerte a rendeletben rejlő komoly szakmai munkát, a frakció tartózkodni fog a szavazástól – hangsúlyozta Fülöp Zoltán – a társadalmi egyeztetést követően azonban támogatni tudják a rendelet elfogadását.

Schwartz Béla polgármester előadta, hogy a rendelethez ütemterv is készül, amelyhez célszerű pályázati rendszert is kapcsolni. Közzéteszik az elképzeléseket, amelyeket bárki észrevételezhet. Több képviselő hozzászólt a témához, utalva arra, hogy fontos az értékek védelme, azonban ez anyagi megterhelést is jelent a tulajdonosra nézve. Jáger László címzetes főjegyző arról adott tájékoztatást, hogy a konstrukció két pilléren nyugszik, az egyik az építészeti örökség védelme, a másik az ehhez kapcsolódó véleményezési, bejelentési eljárás, illetve a helyrehozatali kötelezettség. Az építészeti örökség védelméhez támogatás vehető igénybe, ugyanakkor szankciókkal is járhat az előírt tevékenység elmulasztása.

Középen: Koszorú Lajos építész, jobbra: Hornyák Attila főépítész (Fotó: Penk Tímea)

A képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a szociális és gyermekjóléti ellátásokról szóló rendeletet. Utassy István képviselő, a Művelődési, Oktatási- és Sportbizottság elnöke arról tájékoztatta a megjelenteket, hogy a központi költségvetésből származó forrás csökkent, a rendeletben megállapított támogatásokat az iparűzési adóból kell fedezni. A szociális és gyermekjóléti ellátásokról és a fizetendő térítési díjakról szóló rendelet módosítását ugyancsak támogatták a képviselők.

A képviselő-testület tíz igen szavazattal és négy tartózkodás mellett elfogadta a polgármester és az alpolgármester foglalkoztatási jogviszonyáról szóló határozati javaslatokat, amelyek értelmében a polgármester alapilletménye nyelvpótlékkal 686.400 forint  102.090 forintos költségtérítéssel, amelyet a vonatkozó jogszabályok alapján állapítottak meg. Az alpolgármester alapilletménye 612.500 forint, és 91.875 költségtérítésre jogosult a törvényi előírásoknak megfelelően. Az összegek 2015. január 1-jétől érvényesek.

A képviselők tárgyaltak a közterületek elnevezésére vonatkozó törvényességi felhívásról, a Kristályfürdő Kft. részére történő pótbefizetésről, a fogorvosi alapellátás szerződéseinek a módosításáról, az Ajka Sport 2005. Kft. társasági szerződésének módosításáról, az Ajka Városért Alapítvány és az Ajkai Kistérségért Közalapítvány alapító okiratainak a módosításáról, a testvérvárosi csereüdültetési program pályázatáról.

A képviselő-testület zárt ülésen állapította meg az önkormányzati tulajdonú gazdasági társaságok tisztségviselőinek munkabérét.

Címkék#Ajka

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!