Ajka

2016.09.28. 15:15

Jól sikerült kórustalálkozó

Augusztus végén tért haza az Ajkai Pedagógus Női Kar Nyíregyházáról, a XI. Cantemus nemzetközi kórusfesztiválról.

Civil Tudósítónktól

Több mint húsz éve rendezi meg minden második évben e seregszemlét a Cantemus kóruscsalád. A családfő , a fesztiváligazgató a kétszeres Kossuth-díjas Szabó Dénes karnagy, sok más rangos díj tulajdonosa. Ő az ötletadója a fesztiválnak, és fiával, Szabó Soma karnaggyal együtt kifogyhatatlan lelkesedéssel és energiával tartják kézben ezt a nagy hírű rendezvényt.

Az idén 11. alkalommal került sor a találkozóra, amelynek nyitókoncertjén volt alkalmunk megismerni a Cantemus kóruscsalád hét énekkarát a kicsiktől az ifjúságiakon át a felnőtt vegyes karig. Vendégfogadóként külön-külön üdvözölték egy- egy kórusművel a találkozóra
érkezett tizenkét énekkart. Egyenként szóltak a kórusokhoz, így már a fogadtatás is jelezte, hogy ez a találkozó a minőség mellett az emberségről, a személyes odafigyelésről is szól.

Több mint 1000 énekes volt részese e vendégszeretetnek: a hét magyar kórus mellett Tajvan, Dél-Korea, Törökország, Finnország és Japán fiataljai gyönyörködtették a közönséget színpompás ruháikban és ötletes, izgalmas műsoraikkal.

Az Ajkai Pedagógus Női Kar a nyírbátori minorita templomban félórás, színvonalas műsort adott elő

A látvány, a hangulat nehezen foglalható szavakba, különösen az a néhány perc, mialatt a finn gimnazisták kórusa - hibátlan magyarsággal - Kodály Esti dalát szólaltatta meg.

Az emelkedettség, a kifogástalan szervezés végigkísérte az ott töltött napokat, az igazi izgalmat azonban a három szereplés jelentette.

A nyírbátori minorita temp- lomban adott félórás, hangulatos műsorunk méltán váltotta ki a közönség zajos tetszésnyilvánítását. A folklóresten balatoni népdalfeldolgozásokkal, a zárókoncerten pedig marosszéki népdalokkal léptünk a dobogóra. Petheő Balázsné és Cserháti Csilla karnagyok dirigálása mellett Vörös Jánosné nagyszerű zongorajátékának is köszönhettük sikeres szereplésünket.

A folklórest igazi népünnepély volt. A csillagos augusztusi ég alatt a városháza előtt felállított színpadon sorra bemutatkoztak a részt vevő kórusok, szemet-szívet gyönyörködtetve.

Ezt a hangulatot talán csak a zárókoncert múlta felül. A Continental Arénában sok ezren voltunk: az ezer énekes és a népes közönség. Jóleső borzongással lehet csak vissza-idézni a közösen előadott darabokat. Kocsár Miklós és Bárdos Lajos műveit Szabó Dénes dirigálta, befejezésül pedig Szabó Soma vezényletével zengtük ezren Szörényi-Bródy rockoperájának zárótételét: Felkelt a napunk... A hatás fantasztikus volt, az ismétléskor a közönség is velünk énekelt.

Elhangzott zárszóként, hogy vigyük magunkkal a város vendégszeretetét és a fel-emelő zenei élményt. Magunkkal hoztuk és még sokáig töltekezünk belőlük. Gazdagodtunk lélekben és tudásban, megéltük, hogy a zene mindenütt a világon - nemzetektől és bőrszíntől függetlenül - békességet, emberséget sugároz, mindnyájan jobbak leszünk tőle.

Megvalósult a szándék, amelyet Szabó Dénes fogalmazott meg: A fesztivál minden külsőségének értelme az a belső tartalom és érték, melyet a kóruséneklés művészete képvisel. Azért még Kodály szavai idekívánkoznak: szebb, ha ketten ösz-szedalolnak. Aztán mind többen, százan, ezren, míg megszólal a nagy Harmónia, amiben egyek lehetünk. .

Kocsisné Gyimóthy Éva

Ajka

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!