Ajka

2016.08.03. 07:28

Hagyományőrzők országjárása

Ajka - A Csingervölgyért Egyesület szervezésében Ipolytarnócra, Hollókőre, Márianosztrára és Vácrátótra kirándult két bányász hagyományőrző és két nyugdijasklub tagsága július végén.

Tisler Anna

A Csingervölgyért Egyesület, a Bányász Hagyományápoló Klub, az Őszirózsa és Lila akác nyugdíjas klub tagjai 47 fővel indultak a két napos országjárásra. A csingeriek minden nyáron az ország más részére szerveznek kirándulást.

Fotó: Tisler Anna

Útjuk első állomása az ipolytarnóci ősmaradványokhoz vezetett, ahol Varga Judit tárlatvezető  bemutatta a vulkánkitöréskor betemetett miocén kori leleteket, a húsz millió éves állati lábnyomokat megőrzött köveket, a megkövesedett hatalmas fát. Elmondta, a feltárás folyamatos, még mindig találnak új nyomokat. A miocén parkban cápafogakat, növénylenyomatokat láttak a kirándulók, miközben végigsétáltak a geológiai tanösvényen, majd 3D film vetítésén ismerhették meg a sok millió évvel ezelőtti ősi növény és állatvilágot.


Útjuk Hollókő  ófaluba vezetett. A legtöbben a palóc babamúzeumot tekintették meg, majd felkeresték a szatócsboltot, ahol kézműves csokoládét és a régi falusi búcsúban árult kakasnyalókát is kóstolhattak. Betértek a templomba is, majd a fazekasműhelyben megnézték, elődeink milyen eszközöket használtak a háztartásukban.

Másnap reggel Szobról erdei kisvasúttal utaztak Márianosztrára. A vonat egy erdei forrásnál rövid pihenőt tartott, amely alatt a kirándulók felfrissíthették magukat a forrásnál, és ihattak annak hideg vízéből, ami nagyon jól esett a kánikulában.


Márianosztrán a templom és annak 305 éves oltárképe történetéről hallgatták József atya előadását.

A templom épülete mellett van a börtön, ahol 800 elítélt tölti szabadságvesztését. Az egyház és a büntetés-végrehajtási intézet együttműködése jó, a hit sokat segít az elítélteknek abban, hogy szabadulásuk után beilleszkedjenek a társadalomba.

A börtönmúzeumban az elítéltek fafaragásaiból láthattak kiállítást, fotókon megismerhették a börtön mindennapjait.


A 27 hektáros vácrátóti arborétumban Gunawan Márta mutatta be a növényeket. A kirándulók többek között megnézhették a ma divatos rattan bútorok alapanyagát, megcsodálták az orchideákat, meghallgatták a park történetét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!