Ezek a gyerekek tudják, milyen volt az élet a bányában

2017. június 04., 12:00 szerző: Tisler Anna
komment
Ajka - A Bányászatról gyermekszemmel című rajzpályázaton a legtöbb díjazott munkát beadott osztály tagjait látta vendégül a pályázatot kiíró Csingervölgyért Egyesület kedden, május 29-én.
hirdetes_kapcsolo: 1
data['nincs_banner']: 0
G->reklam_mentes: 0

A Fekete-Vörösmarty iskola 4. b osztálya Ludvai Dóra és Szájli Árpádné tanítónő kíséretében az egész napot Csingerben és a parkerdőben töltötte. Az osztályból sokan adtak be rajzot vagy makettet, a rajzolók közül Draskovics Rebeka második lett, a makettek készítői közül Patasics Dóra a második, Bakos Olivér a harmadik helyezést érdemelte ki.


A Bányászati múzeum eszközeivel is megismerkedtek a diákok
A Bányászati múzeum eszközeivel is megismerkedtek a diákok

 

A diákoknak Gerencsér Hilda beszélt az egyesület tevékenységéről, a célokról, a bányászatról. Elmondta, hogy Csingerben egykor strand is volt, elmesélte a kriptonházak történetét, majd a település központjában levő Bányászati Emlékparkban bemutatta az egykori bányák helyeit, majd a munkásokat a föld alá szállító vasúti kocsiba ülve a gyerekek megtapasztalhatták, hogy milyen körülmények között utaztak a bányászok. A parkerdőben a Bányászati Múzeumban Tóth István, aki egykor maga is a bányában dolgozott, bemutatta a föld alatti munkához használt eszközöket, beszélt többek között a robbantásokról, a dolgozókat védő biztonsági intézkedésekről, majd elmondta, hogy a bányászok köszönése miért Jó szerencsét. Az osztály tagjai megnézték a tíz éve épült lV. Boldog Károly Kirly kápolnát, majd meghallgatták a mindennap délután két órakor hallható Bányászhimnuszt.

A gyerekek úgy indultak haza, hogy a következő tanévben, már felső tagozatosként ismét részt vesznek a pályázaton, és remélik, hogy ismét nyernek egy élményekben gazdag kirándulást.

Tisler Anna

2017. június 04., 12:00 szerző: Tisler Anna

Hozzászólások

Részletes műsor

loader image

Műsorok betöltése...