Ajka

2017.02.06. 17:05

Bródy Imre szerepea tudományban

Ajka - Bródy Imre születésének 125. évfordulóján tartott előadást Takács Tamás, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának vezető főtanácsosa a városi múzeumban.

Tisler Anna

Az előadót, aki Ajkán töltötte gyermekkorát, egykori tanára, Vesztróczy László köszöntötte. A főtanácsos ismertette Bródy Imre életét, a kriptonégő felfedezésével és gyártásával kapcsolatos ismereteket.

Takács Tamás ismertette a kriptongyártás menetét Fotó: Tisler Anna

Az előadáson elhangzott, hogy Bródy Imre fizikus, kémikus, feltaláló kriptonkísérleteit 1929-ben kezdte el, miután felismerte, hogy a kriptongáz hatásfoka 10-20 százalékkal jobb, mint az addig töltőgázként használt argoné. A találmányt 1930-ban szabadalmaztatták.

Bródy és tudóstársai megállapították, hogy 1000 köbméter levegőből 1-1,8 liter kriptont lehet kinyerni. A kriptonégő az 1937-es Budapesti Ipari Vásár egyik szenzációja volt.

Az ajkai kriptongyárat 1937-ben adták át, ez volt a világ első, ténylegesen működő kriptongyára. Azért választották ezt a helyszínt, mert rendelkezésre állt nagyobb mennyiségben az energia. A gyártásnak a háború vetett véget.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!