Ajka

2017.02.26. 15:48

A reformáció ötszáz éve

Ajka - Luther Márton 95 tételével, Wittenbergben indult útjára a reformáció, amelynek idén ünnepli 500. évfordulóját a Magyarországi Evangélikus Egyház.

Napló információ

Ez alkalomból programsorozatot indítottak, melynek harmadik állomását, Szmirna városát február 23-án mutatták be a Városi Múzeumban.

Az előadás a reménység a megpróbáltatások között témáját tárta fel, illetve a szenvedés titkát boncolgatta. Mért kell az embereknek szenvedni, és egyáltalán milyen szabadulás van a gyötrelmek alól? A Szmirna a mirha szóból ered és keserűséget jelent. Ma már Izmirnek hívják, a több mint négymillió emberből 30-40 keresztény él itt, akik számára a vallás nagy felelősség, hiszen ma is a keresztény hit a legtöbbet üldözött a világon.

Az ősi Szmirna monumentális épületei és szobrai arról árulkodnak, hogy a város a kitartás példaképe, hiszen az első világháború idején körülbelül 800 ezer örményt végeztek ki ezen a helyen. A történelmi gyorstalpaló után Szabó Attila előadó hangsúlyozta a hét levél, azaz a hét korszak üzenetét is a gyülekezeteknek, Efézustól Filadelfiáig. A művészettörténettel is foglalkozó lelkész azt mondta: minden egyes levél szerkezete önmagáért beszél, és minden ember egy külön csoda, egy érték. A programsorozat következő állomása március 9-én lesz, melynek témája a győzelem a megalkuvás fölött.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!