Ajka

2016.04.28. 18:06

A paraszti sorsról versben és prózában

Némethné Péntek Zsófia Parasztsors című könyvének bemutatója a Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidő Központban.

Civil Tudósítónktól

Az immár ötkötetes, írásaival több országos irodalmi pályázaton is díjazott szerző Viden született, negyvenegy éve Ajkán él, április 27-én a városi művelődési központ kiállítótermében tartotta legújabb kötetének ismertetését. Városi emberként él, ám zsigereiben máig benne él - mert mélyen ivódott lelkébe - a falusi élet minden rezdülése.

A találkozón az asztalnál Kersner Istvánné, N. Péntek Zsófia

Gyerekkori álmai között szerepelt, hogy egyszer majd újságíró, író lesz. Mindig nyitott szemmel járta a világot, így szemlélte szűkebb környezetét, falujában házról házra járva gyűjtötte a helyi élettörténeteket, hogy egyszer majd minél hitelesebb képet tudjon festeni az emberről, a faluban maradt földművesek, gazdálkodók, később szövetkezetbe kényszerítettek sorsáról, a paraszti sorsról.

Némethné Péntek Zsófia, a szerző

Legújabb munkájával édesapjának állít emléket, aki sorsközösséget vállalva társaival, saját földjeiken filléreket érő munkaegységért, lenézett „parasztként", kisemmizve dolgozhatott a betevőjéért. - Ezért az embert alázó kifejezésért, ha hallom, bár szolid, gyenge embernek ismernek, verekedni tudnék – állította a szerző, aki kihangsúlyozta mondandójában: – Könyvem nem a falum helytörténetéről szól, ennek szakszerű feldolgozására vannak szakavatottabbak, csupán a gyönyörű Somló hegy árnyékában élő emberek mindennapjairól, emberi tartásáról, nagyságáról, örömeiről, bánatairól, szenvedéseiről, a paraszti sorsról akartam mesélni, emlékezni versben, prózában.

A Parasztsors című kötet előlapja

N. Péntek Zsófia újabb kötetének bemutatója - a téliesre fordult esős idő ellenére is - sokakat kimozdított otthonukból. A téma iránt érdeklődő irodalomkedvelők, a szerző korábbi munkáit ismerő olvasó nem csalatkozott, kellemesen, hasznosan töltötte a délutánt. Az író-olvasó találkozón közreműködtek hegedűjátékukkal a szerző unokái, Kersner Istvánné nyugdíjas pedagógus, egy-egy könyvbeli prózai részlet, vers tolmácsolásával az Őszirózsák Nyugdíjas Klub tagjai, valamint Némethné Kovács Magda nótaszerző, dalénekes, aki választott dalaival, csengő hangjával keretbe foglalta az elhangzottakat.

Szöveg és fotó: Sipos Ottó Tibor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!