Ajka

2016.09.18. 12:35

A környezetet is védjük, ha tápszer helyett anyatejjel tápláljuk a gyereket

Ajka – Kevesen tudják, hogy szoptatás nemcsak a csecsemő és az anya egészsége szempontjából fontos, hanem a környezetvédő hatásai miatt mindannyiunk életére befolyással bír.

Penk Tímea

Az anyatejes táplálás világnapja alkalmából a Magyar Imre Kórház ünnepi rendezvényt szervezett. Kovács Ágnes gyermekorvos a szoptatás fejlődésben nyújtott jelentőségéről és a problémák megoldásáról tartott előadást. Molnár Lajosné gyermekápoló a szülőszobai bőrkontaktus lépéseit ismertette. Ódorné Zsuponyó Anita a védőnő szoptatásban nyújtott segítségéről beszélt, Szalayné Halász Orsolya védőnő az igény szerinti szoptatásról, a hozzátáplálásról, az elválasztásról, illetve az elválasztódásról tartott előadást.


A rendezvényen elhangzott, hogy a szoptatás kulcsfontosságú szerepet tölt be földi ökoszisztéma védelmében, a fenntartható fejlődésben.

Az egészségügyi világszervezet azt javasolja, hogy a gyermekek kétéves korukig szopjanak, és életük első fél évében csak anyatejet kapjanak. A szoptatás növeli a gyermekek ellenálló képességét, csökkenti az allergia kockázatát, bensősége anya-gyermek kapcsolatot alakít ki; továbbá az anya testi és lelki egészségét is szolgálja, hatékony születésszabályozó, hiszen szoptatás alatt ritkán fordul elő egy újabb terhesség. Az anyatej biztonságos és olcsó táplálékforrást jelent, környezetbarát.


A tápszer tehéntejből és szójából készül, ami erődirtással, víz- és légszennyezéssel jár. A tápszer gyártása, csomagolása, szállítása energia- és anyagigényes, fokozza az üvegházhatást, a globális felmelegedést.


A mesterséges táplálás anyagi terhet jelent a családnak és az országos egészségfinanszírozást is terheli. Nemcsak a tápszert kell megvenni, hanem a tápláláshoz szükséges etető- és sterilizáló eszközöket is.

Évente a csak receptre felírt tápszerek megközelítik a kétezer tonna mennyiséget körülbelül hétmilliárd forint értékben, amelynek a felét a család, másik felét az OEP állja. Ebből a pénzből lehetne finanszírozni anyatejgyűjtő állomásokat, szoptatást segítő eszközöket, mint például mellszívó és egyebek.

Fotó: Penk Tímea

Gulyás Polett Erika és nyolc hónapos kislánya, Gulyás Júlia Polett, Darnai Sára és öt hónapos kislánya, Fülöp-Darnai Berta Róza is részt vett a szoptatást népszerűsítő programon. A édesanyák fontosnak tartják, hogy anyatejjel táplálják első gyermeküket. Nem voltak problémáik a szoptatással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!