Ajka

2015.11.26. 11:28

A fiatalok is őrzik a hagyományokat

Ajka – Huszonegyedik alkalommal rendezték meg a Nagy László szabadidőközpontban a Bakony Néptáncfesztivált, amelyen 12 amatőr művészeti csoport mutatkozott be.

Tisler Anna

A zsűriben a Népművészet Ifjú Mestere címmel kitüntetett Hahn-Kakas István, Busai Norbert és Busai Zsuzsanna, valamint Sára Ferenc, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt tulajdonosa foglalt helyet.

Busai Norbert elmondta, hogy a tánccsoportoknál generációváltás zajlik, egyre több a fiatal, aki fontosnak tartja néptánckincsünk megőrzését.

A győztes Kunság tánccsoport. Fotó: Györkös József

Az Ajka-Padragkút Táncegyüttes által szervezett országos fesztivál győztese a kecskeméti Kunság Tánccsoport lett, második helyezést ért el az Ürömi Botladozók tánccsoport, megosztott harmadik helyen az ELTE és a Kertész tánccsoport végzett, mindkét együttes Budapestről érkezett.

A többi csoport is kapott jutalmat, a Táncház Egyesület díját a Göncöl, a Csepel valamint a Sopron Táncegyüttes kapta. Az Élő Forrás Hagyományőrző Egyesület által felajánlott részvételi lehetőséget a Dűvő táborba a Homokbödöge Táncegyüttes tagjai érdemelték ki. A Jászság Népi Együttes jóvoltából a Forgórózsa és a Zalai Táncegyüttes vehet részt a csángó táborban. A Martin György Néptáncszövetség díjával az Ispiláng és a Sopron Pendelyes Táncegyüttest jutalmazták.

A szervező csoport művészeti vezetője, Kádár Ignác  a nagyecsedi vendégektől névre szóló, faragott botot kapott ajándékba.
A győztes táncosok az eredményhirdetést követően ismét bemutatták műsorukat, majd a programot táncház zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!