Adásztevel

2016.11.23. 21:05

Befogadták a hazavágyókat

Adásztevel - A szülőfalu szent föld, amelyet megszentelt az ősök verejtéke és sírhantja. Itt mindenki testvér és rokon. A gyökerei megerősítik az ember lelkét, vezetik életútján, ebből merít akkor is, amikor hullámvölgyek jönnek vagy akadályok tornyosulnak.

Polgár Szilárd

Akik november derekán eljöttek az adászteveli református templomba, nem felejtették el, honnan indultak. Adásztevel lakói és a gyülekezet tagjai pedig befogadták a hazavágyókat, hogy együtt emlékezhessenek szülőfalujukra.

Az Adásztevelről elszármazottak találkozóját tavaly szervezték meg először, majd közkívánatra 2016 novemberében újra - hagyományteremtő szándékkal - megtartották.

- Adásztevelen születtem, itt végeztem az általános iskolát, majd a Petőfi gimnáziumban érettségiztem, innen a győri tanítóképzőben tanultam tovább - mesélte lapunknak a találkozó főszervezője, Pölöskey Lászlóné Gyimóthy Irén. - Tanítóként Lovászpatonára kerültem, ahol 40 évig első osztályosokat tanítottam. Szüleim és a szülőföld szeretete azonban örökre Adásztevelhez kötött. Nem tudtam tőle elszakadni, ezért először osztálytalálkozókat szerveztünk, majd ezt bővítettük tovább elszármazottak találkozójává. Sokukra büszkék lehetünk, vannak köztük iskolaigazgatók, lelkészek, esperesek, és persze itt élő honfitársaink is. Most Győrből, Pannonhalmáról, Cserszegtomajról és Balatonfüredről is vannak hazatérők - tette hozzá Pölöskey Lászlóné, aki azt is elmondta, hogy 2015-ben volt az ötvenéves általános iskolai találkozójuk.

Pölöskey Lászlóné elmondta, szülei és a szülőföld iránt érzett szeretete örökre Adásztevelhez kötötte, nem tudott tőle elszakadni, ezért először osztálytalálkozókat szerveztek, majd ezt bővítették tovább az elszármazottak találkozójává

A 2016-os elszármazottak találkozója ünnepi hálaadó istentisztelettel kezdődött, amin Pápa Város Bárdos Lajos Vegyeskara működött közre, Lukács László és Németh Lászlóné pedig prózai előadással emelte a délelőtti műsor rangját. Az adászteveli református templomban Pölöskey Lászlóné és Fodor Béla, Adász- tevel polgármestere mondott köszöntőt. A településveze-
tő beszédében hangsúlyozta; Adásztevel mindannyiuknak az otthont és a hazát jelenti. Vannak, akik messziről érkeztek most vissza, és vannak, akiket sűrűbben láthatnak, ám örömteli, hogy ilyen sokan együtt lehetnek. Fodor Béla után Eszlinger András református lelkipásztor igehirdetését hallgathattuk meg, majd Tóth András esperesi zárszava következett. A templomi program befejezéseként Kiss Béla nyugalmazott balatonfüredi gimnáziumigazgató elevenítette fel szülőfalujával kapcsolatos személyes emlékeit, majd a kultúrházban közös ebéddel folytatódott a nap. A találkozó jóízű beszélgetésekkel késő este fejeződött be.

Az elszármazottak találkozója ebben az évben ünnepi hálaadó istentisztelettel kezdődött

Ebben az évben a templomi perselybevételt az adászteveli református templom karzatának felújítására fordítják majd, később pedig a tervek szerint a jó képességű gyermekek tanulását szeretnénk támogatni. Idén az elszármazottak találkozóját nívós kiállítás is színesítette, hiszen a művelődési házban Lukács László festményeit lehetett megtekinteni, aki szinte minden szép tájat lefestett szülőfaluja környékéről és távolabbi vidékekről is, hiszen a vendéglátóiparban dolgozva bejárta szinte fél Európát.

Az előzetes tervek szerint jövőre is megtartják majd az Adásztevelről elszármazottak találkozóját, mégpedig mindenszentek utáni első vasárnap.



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!