Adásztevel

2015.08.26. 18:23

Aktív közösségi élet jellemzi Adásztevelt

Adásztevel - A település híres szülötte, Komár László énekes emlékét szobor őrzi a helyi művelődési ház előtt, azonban a falu és annak vezetése nem a múltba feledkezve tölti a mindennapjait: a fejlesztések mellett a közösségi életet sem hanyagolják el.

Polgár Tibor

Adásztevel első köztéri szobrát tavaly ősszel adták át, a Táncoló fekete lakkcipők című alkotás Cseke Szilárd képzőművész munkáját, tehetségét dicséri. – Komár László itt, Adásztevelen töltötte a gyerekkorát egészen 7-8 éves koráig, de ezt követően is rendszeresen visszalátogatott szülőfalujába. Az ő emlékére állíttattuk ezt a szobrot – tudtuk meg Fodor Béla polgármestertől, aki a rendszerváltás óta részese a falu vezetésének. Korábban alpolgármesterként tevékenykedett, polgármesterként pedig az ötödik ciklusát tapossa. – A sikerek és az örömök mindig továbbviszik az embert a nehéz időszakokon – vallja.

Sikerekben, eredményekben szerencsére nincs hiány a településen, jelenleg a helyi óvoda épületének komplex felújítása van napirenden, a rekonstrukciós munkálatok költségeit túlnyomórészt pályázati forrásból fedezik. Emellett eredményesen pályáztak a Startmunka mintaprogramban, ez Adásztevelen belvízelvezetés-, illetve belterületi közúthálózat-javítást, valamint mezőgazdasági utak rendbetételét jelenti. – A belvízelvezetés során az árokrendszert, az eldugult átereszeket tisztítjuk. A közúthálózat javításánál a gyalogutakat céloztuk meg, eddig 240 folyóméter térköves járdát építettünk. Több utcában pedig a meglévő járdákat újítjuk fel, kicseréljük a megsüllyedt, összetört lapokat. A projekt harmadik része a külterületi mezőgazdasági utak karbantartására irányul, ezt a téli időszakban fogjuk elvégezni. Összesen tizenegy főnek tudunk egy évig munkát biztosítani a programhoz kapcsolódóan, ami több szempontból is hasznos a falu számára. Egyrészt csökkent a munkanélküliség a településen, miközben tizenegy család részére biztosított a rendes jövedelem. Másrészt a csapadékelvezetés, illetve a járdák rendbetétele is megoldódik – mutatott rá Fodor Béla.

Fodor Béla, Adásztevel polgármestere

Mint mondta, még az idei évben szeretnék megvalósítani többek között az első és a második világháborús emlékművek felújítását, a távolabbi tervek között pedig például a közvilágítás korszerűsítése, valamint út menti hulladékgyűjtők kihelyezése szerepel. Az Adászteveli Német Nemzetiségi Önkormányzattal közösen a játszótéren hozzáláttak egy kültéri fitneszpark létrehozásához, aminek első lépéseként három fitneszeszközt már elhelyeztek. – A továbbiakban szeretnénk ezt a parkot bővíteni, hogy minden generáció számára legyen lehetőség a mozgásra. Kulturális, közösségi rendezvényeink körének bővítését is fontosnak tartjuk, ennek érdekében megszerveztük egyebek mellett a falu disznótorját, állítottunk májusfát, lebonyolítottunk egy nagyon jól sikerült gyereknapot és falunapot. Idén télen sem marad el például az idősek napi ünnepségünk, és egy színházi előadást is szeretnénk Adásztevelre hozni – sorolta a polgármester. Németh József, az Adászteveli Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke érdeklődésünkre alátámasztotta Fodor Béla szavait, miszerint kiváló a kapcsolatuk a falu vezetésével, a helyi lakosságot pedig összetartó közösségként jellemezte. Az alakuló fitneszpark már most elnyerte az adászteveliek tetszését, az általunk megszólítottak mindannyian örültek a szabadtéri sporteszközöknek.

Az adászteveli születésű Komár László énekes emlékére állíttatott Táncoló fekete lakkcipők elnevezésű köztéri szobor
Fotó: Polgár Tibor

A település sportéletére rátérve a polgármester kifejtette: a sportegyesületük jól működik, két labdarúgócsapatot is működtetnek. – Civil szervezetekkel is büszkélkedhetünk, ezek közé tartozik a polgárőrség mellett az Adásztevel Jövőjéért Alapítvány és az Adászteveli Zenestúdió. Az önkormányzat igyekszik anyagilag is támogatni őket. A polgárőrséggel kapcsolatban terveink között szerepel egy kamerarendszer kiépítése – tájékoztatott a 876 lakosú Adásztevel első embere.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!