Zirc

2013.07.14. 06:52

Zirci buli barátoknak, családoknak

A korábbi költségvetésük egyharmadából, 3,5 millió forintból szervezték meg és bonyolították idén szervezői a Zirci bulit. Abszolút civilek, lelkesek, a szabadidejük rovására kis pénzből varázsoltak közösségi eseményt.

Varga Domokos Péter

A fesztiválok sorában ma már párját ritkítóan képesek arra, hogy ne szedjenek belépődíjat, azaz ingyenes a rendezvény. A XXIII. Zirci buli a város melletti Tündérmajorban két napon át, pénteken és szombaton tartott, de az előkészítését az eseményt szervező A buli ’91 Közhasznú Alapítvány közel egy éve megkezdte. Tagjainak közös jellemzője, hogy valamennyien önkéntes munkában látják el ezt a tevékenységet, 14-től hatvanegynéhány éves korúak tartoznak közéjük. Az idősebbek, akiknek munkahelyük van, szabadságot vesznek ki arra az időre, míg a bulit szervezik és bonyolítják.

A fesztivál fő programjait a színpadi produkciók jelentik, melyek meghatározóan koncertek, de a kiegészítő programok nélkül nem lenne teljes a buli. Utóbbiak az első napon délután két órától kezdődtek, szombaton már „hajnali” 10-től. Kísérő programként állandó elem volt a játszósziget, kézműves foglalkozások, arcfestés, henna, buli bölcsi (gyerekmegőrző), valamint a civil sziget. Utóbbiban többek között bemutatkozott a veszprémi Alkohol- Drogsegély Ambulancia, az öko-játszóházában pedig interaktív környezetvédelmi programok várták kicsiket és nagyokat. Itt a szelektív hulladékgyűjtést helyezték középpontba, többek között környezetvédelmi tesztet lehetett kitölteni.

Szombaton A buli futás „hajnali” 10-kor indult, négy korosztályi kategóriában. A felnőtteknek közkívánatra idén kétszeresére növelték a távot, így ők hozzávetőlegesen hat kilométert futottak. A helyezettek a díjat szombaton este vehették át a színpadon a fesztivál közönsége előtt a bulifoci és a hetesrugó verseny győzteseivel együtt.

Az igazi attrakciót mindkét napon a koncertek jelentették. Pénteken két zenekar lépett fel: az Otherside (RHCP tribute) és a Dr. Grog Gazdag Tiborral. Éppúgy óriási sikerük volt, mint az idősebb korosztálynak szánt musical show-nak, amit a Pannon Várszínház művészei mutattak be.

Szombaton a fő program fél ötkor az Ötösalával indult. Őket Petruska András követte egy szál gitárral. Róla tudni kell, hogy 2010-ben a veszprémi Utcazene Fesztiválon elnyerte a szakmai díjat, 2011-ben a Quimby egyszemélyes előzenekaraként lépett fel, 2012-ben az MR2 Petőfi Rádió Akusztik rovatában hallhattuk. Petruska Andrást az AC/DC/GP (AC/DC tribute) váltotta a színpadon. Fellépett még az Esti Kornél, az LGT emlékzenekar, a napot és a fesztiválprogramot a Basket Case (Green Day tribute) zárta.

 

A 3,5 millió forintos büdzsé idén kizárólag támogatásokból jött össze. A város önkormányzata félmillió forintot adott, a többi helyi cégek, vállalkozók adománya. Kiemelt partnerük az önkormányzat (félmillióval támogatták a rendezvényt), a rendőrőrs, a tűzoltóság, a polgárőrség, a Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB, valamint Zirc Város Ifjúsági Fóruma. A kis pénzből a program is szerényebb volt a korábban megszokottnál, de a fesztivál egyedi, családias hangulatát ez nem befolyásolta.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!