Zirc

2013.04.15. 18:49

Várhatóan május közepén adják át a zirci épületegyüttest

Az apátság épületegyüttesének felújítását nem csupán turisztikai fejlesztésként kell értelmezni, hiszen ez a helyi ciszterci rend életében is történelmi esemény lesz.

Varga Domokos Péter

Dékány Árpád Sixtus apát mondta ezt el a Naplónak. Mint arról olvasóinkat már többször is tájékoztattuk, az épületegyüttesen az utóbbi időszak legnagyobb szabású fejlesztése zajlik. Ennek során az apátság és a bazilika épületén megtörténik a külső felújítás, megszépül az előkertje, és látogatóközpontot alakítanak ki.

A bazilika és az apátság színe a korábbi "barokksárga" helyett homokszínű lesz. Mint a kutatások kiderítették, ez az eredeti (Fotó: Varga Domokos Péter)

A  látogatóközpontot a déli oldalon lévő, eddig romos épületrészek helyén alakítják ki. Ebben többek között helyet kap egy 120 fős előadóterem, ahol az interaktív informatikai lehetőségeket is kihasználva mutatják majd be a ciszterci rend történetét is. A beruházás összköltségvetése 713 millió forint, 85 százaléka uniós támogatás. A fennmaradó költségeket részben az apátság, részben a zirci önkormányzat állja, mivel a projekt városi együttműködésben valósul meg. Csatolt beruházásként, apátsági forrásból újították fel a bazilika két, mészkőből készült toronysisakját is. A bazilika és a kolostorépület új színe a korábbi "barokksárga" helyett homokfehér lesz.

A munkálatokat a hosszú tél hátráltatta, így az átadás május közepére várható - közölte Dékány Árpád Sixtus apát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!