Zirc

2014.05.05. 13:55

Útjelzéseket festettek a zirci hölgyek

A közép-dunántúli Piros túravonal – amely az idén ünnepli tízéves jubileumát – három megyén halad keresztül.

Müller Anikó Hanga

A piros sávú jelzés a bakonyi kisvárosból kiindulva a Cuha-völgyön keresztül érinti Vinyét, majd felmegy a Kőris-hegyre, onnan a Gerence-völgyet keresztezve az egykori kisvasút nyomán haladva a Királykapuhoz. Rövid szakaszon érintkezik az Országos Kék túra nyomvonalával is. A Hajagon keresztül éri el Augusztin-tanyát, majd befut Hárskútra. Onnan a Papodon keresztül – itt nemrég avattak egy új kilátót – a Büdöskúti pihenő érintésével jut el Eplénybe. Egy rövid, út menti gyaloglás után a faluban, keletre fordulva következik az Ámos-hegy, majd a Malom-völgy után Alsópere, végül Várpalota.

Ulrich Józsefné, Adlovitsné Holdinger Teréz, dr. Szalay Attiláné és Müllerné Wenczel Rita az eplényi vasútállomás előtt (Fotó: Mag Éva)

A Veszprém megyei szakasz 102 kilométer, tájékoztatta lapunkat Mag Éva, a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség (VMTSZ) elnöke. Elmondta, mivel júliusban Zircről indul a KD Piros vándorlás, az észak-dunántúli szervezet elnökségével közösen elhatározták, hogy felújítják az útvonal teljes hosszát. A munkát tavaly ősszel kezdték a tagszervezetek túravezetőivel. Akik kivették a részüket ebből: a balatonfüredi, a veszprémi Édesvíz, az Építők és a Bakony, az Ajkai Kór- ház, az ajkai Bánki Donát, a Balatonalmádi Bauxitkutató természetbarát egyesületei, valamint a várpalotai természetjárók.

Nagy örömmel vették a „zirci hölgyek” csapatának csatlakozását, munkájukat az elnök asszony irányította. Zircen nincs tagszervezetük, pedig sok turistaút kiindulópontja a Bakancs-szobor. A zirci önkéntesek – Adlovitsné Holdinger Teréz, Müllerné Wenczel Rita, dr. Szalay Attiláné, Ulrich Józsefné – lelkes turisták, akik öt napjukat rááldozva újrafestették és kiegészítették a jelzéseket. A VMTSZ példaértékűnek minősítette a hölgycsapat munkáját. Tempójuk, hozzáállásuk irigylésre méltó és példa értékű, mondta Mag Éva, ők pedig úgy döntöttek, részt vállalnak a Kék túra útvonalának felújításában is.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!