Zirc

2011.10.25. 05:57

''Tökös'' legények a faluban

Bakonybél – A faluban pihenő, kiránduló vendégek vettek részt az ötödik tökös délutánon, de jöttek távolabbi vidékekről is érdeklődők.

Mátételki András

A kellemes, játékos napnak messze földön híre van, így ez alkalommal vagy százan neveztek be a különböző vetélkedőkbe. A társaság egyharmada vállalkozott arra, hogy megsaccoljon egy jókora (22 kilós) tököt. Gyerekek és felnőttek egyaránt részt vettek a tök-gurításban, majd egy másik versenyszámban íjjal és légpuskával lőttek a „sárgasásokra”.



A kisebbek nagy igyekezettel készítettek töklámpásokat, amelyekbe került ugyan gyertya, de a hagyományos felvonulás ezúttal elmaradt, mivel sokan busszal és autóval érkeztek. Sokakat megtréfált a gumicsizma-hajítás, ami különleges dobótechnikát igényelt a küzdőktől.

A nap igazi érdekessége volt, hogy most először adtak bemutatót a skót szoknyás „tökös” legények, akik az egyik budapesti klub erős emberei voltak. Produkciójukban kalapácsvetés, súly- és láncos golyó-dobás szerepelt.



- Jövő tavasszal megrendezzük ezeknek az erős embereknek az országos bajnokságát - magyarázta a bemutató végén Bakonyvári Andor, a Guzmics Izidor Kulturális és Idegenforgalmi Egyesület elnöke. - A fa-ünnepet más formában bonyolítjuk majd le: Bakonybéltől Odvaskőig – ez közel három kilométeres távolság – egy-egy tisztáson lesznek a kézművesek, a zenészek, a játékos foglalkozások, hogy a látogatókat kirándulásra csábítsuk. A legkülönbözőbb rendezvényeinkkel, így például a sárkányok napjával, a tőzikés-, valamint a medvehagyma nappal, a fanyüvő versennyel az a célunk, hogy a nálunk pihenő vendégeket szórakoztassuk, hogy ne csak a kirándulások miatt keressék fel a községünket.



Bakonyvári Andor hozzátette: a faluban közel 40 szállásadó van, de a társaságnak csak a fele tagja az egyesületnek, amelynek saját honlapja van, közös kiadványokat jelentetnek meg, s összefognak egy-egy program megvalósításakor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!