Zirc

2014.03.25. 11:35

Otthon mindenkinek ötöst ad

Zirc - A művésztanár saját otthonában, a Szikla utcában nyitott galériát. Mivel a ház 5-ös szám alatt található és március 5-én született a házigazda, minden az ötös számjegy körül forog: öt képet állíthat ki egy-egy művész, és ugyanennyi embert hívhat a megnyitóra.

Kelemen Gábor

Szeifert György köszöntőbeszédében elmondta, a kiállítótér gondolata már akkor felmerült, amikor építették a házukat. Meszelték a falakat, járták a tereket, s az egyik kedves barátja felvetette, hogy milyen jó kis galériát lehetne itt kialakítani. A megvalósításra végül több mint húsz évet kellett várni, s most is mindössze arról van szó, hogy a társalgó falára kikerült öt festmény, így a család a művészeti alkotásokkal együtt élheti a mindennapokat.

Az első kiállító Sudár Péter, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola és AMI művésztanára, aki számtalan csoportos tárlaton vett már részt, de egyénileg most mutatkozik meg másodszor. Érdekesség, hogy az első kiállítása Los Angelesben volt látható.

A Szikla Öt Galéria megnyitóján a kollégák: középen Földesi Barnabás, a tárlatot megnyitó festőművész. Szemben Szeifert György ötletgazda, az előtérben Sudár Péter, az első kiállító (Fotó: Kelemen Gábor)

Az ötletgazda átadta neki a házigazda szerepét, a megnyitóra meghívott vendégeknek már ő nyitott ajtót. A tárlatot pedig Földesi Barnabás festőművész nyitotta meg, tiszteletben tartva a hely szellemét, öt dologról beszélt. Amikor ezt a közönség tudtára adta, valaki megkérdezte: De ugye nem öt órán keresztül beszélsz? Ha lemérjük, még talán öt percen is belül leszek! jött a csattanós válasz a szónoktól, aki ezt követően egy Jézustól kölcsönzött idézetet mondott el, mely szerint a kősziklára épített házat az árvíz meg nem mozdíthatta. A kiállítás címe Valaki arra utal, hogy a művész leszűkítette világát a napi kapcsolatok szintjére, barátokon, rokonokon, ismerősökön keresztül gyakorolja a körítés nélküli emberismeretet hangzott el.

Szeifert György elmondta, a Szikla Öt Galériában évente öt-hat kiállítást szeretnének szervezni, tehát körülbelül két hónapig lesz fent egy tárlat. A bibliai párhuzamot találónak nevezte, mert tényleg kősziklára építették a házukat, emlékszik, alig bírták kiásni az alapot. A földből kijövő hatalmas kövek közül megőrzött egyet, és souvenirként átnyújtotta a művésznek.

A vidám hangulatú megnyitót követően kötetlen társalgás vette kezdetét, a vendégek írtak az asztalon elhelyezett emlékkönyvbe. Szöveget? Vagy azt a bizonyos számjegyet, mint kitűnő osztályzatot a tanár úr bizonyítványába?

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!