Zirc

2014.02.09. 13:05

Nemezkészítést és kosárfonást tanulnak

Zirc - A Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház nemezkészítő és kosárfonó tanfolyamot indított a napokban. Ez utóbbi iránt olyan nagy volt az érdeklődés, hogy a jelentkezők három csoportban dolgoznak. Harminc óra alatt sajátítják el az ősi népi kismesterség alapjait, koszorút és füles kosarakat készítenek.

Müller Anikó Hanga

A első foglalkozáson Bittmanné Heinrich Judit szakmai vezető, népi kismesterség oktató beszélt a fűzfavessző jellegéről, termesztéséről, a munka elkezdése előtti tennivalókról. Elmondta, régen hazánkban félgömb alakú kávás kosarakat fontak, a fenekes szegett kosarat a német és cseh telepesek hozták magukkal és honosították meg nálunk. A fűzfavessző nem adja könnyen magát, használat  előtt negyven percig áztatni kell, hogy elvegyük az erejét . Munka közben vigyázni kell, ne gyökkenjen meg azaz ne törjön meg derékszögben  , mert ezen hibás részt kivágva anyagveszteség keletkezik, vagy ha mégis benne marad, az nem esztétikus.

A fűzfavessző nem adja könnyen magát, negyven percig áztatni kell, hogy „elvegyék az erejét” (Fotó: Fotó: Müller Anikó Hanga)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!