Zirc

2015.03.01. 20:02

Önkéntes karitatív munkát végeznek

Zirc – Eredményes évet zárt az Árpád-házi Szent Erzsébet katolikus karitász csoport, melyről Ulrich Józsefné, Caritas Hungarica díjjal kitüntetett csoportvezető tájékoztatta a Naplót.

Müller Anikó Hanga

Elmondta, karitatív csoportjuk tizenhat éve végez segítő munkát a rászorulók – nagycsaládosok, egyedülállók, idős, beteg emberek, gyermeküket egyedül nevelők – körében. Havonta vásárt tartanak, a bevételt gondozottjaik javára fordítják. Az utcán élőknek az egész év folyamán élelmiszert adnak. Szervezésükben száznyolcvankét család jutott EU-s élelmiszer segélycsomaghoz, szétosztottak több mint kétezer kiló száraztésztát, közel ötszáz kiló vaníliás karikát, ötszázhetven kiló nyírfacukrot. Tavaly is igényeltek Béres cseppet a legyengült embereknek, de nagyon örültek a családok a vetőmag csomagoknak is.

A templomban nagyböjti gyűjtést hirdettek, melynek keretében a hívek több mint háromszáz kiló tartós élelmiszert adományoztak, ezt kiegészítve negyvenhét család több mint száz gyermeke, tizennyolc egyedül élő és négy hajléktalan részesült. Folyamatosan látogatták a súlyos betegeket, és a cserkészcsapat és a hittanosok táboroztatását is segítették. Közel hatvan gyermek iskolakezdését könnyítették meg. Az iskolakezdési támogatás átadási összejövetelét megtisztelte Mádl Dalma Karitász jószolgálati nagykövet. Öröm volt számukra, hogy az elmúlt évben az apátság egyik épületszárnyában önálló helyiségeket kaptak. Aktív résztvevői annak a munkacsoportnak, amely megoldást keres az utcán élő kéregetők helyzetén. Ugyancsak jelen vannak a Veszprém Főegyházmegyei Karitász életében.

A karitatív csoport Ulrich Józsefné vezetésével dolgozik
Fotó: Müller Anikó Hanga

Nagy sikere volt igényes jótékonysági kulturális rendezvényüknek, melynek bevételéből a rászorulóknak tűzifát vásároltak és karácsonyi csomagot állítottak össze. Névadójuk emléke előtt tisztelegve részt vettek a bazilikában az Erzsébet-napi megszentelt kenyérosztáson. Karácsonykor meglátogatták és megajándékozták a kórházban fekvő betegeket. Munkájukat – mely nem látványos, de pótolhatatlan – az idén is folytatják. Tagjaik számára a Hamvazószerdával megkezdődött a Húsvétra való testi, lelki felkészülés. A nagyböjti zarándoklatukat a magyarpolányi kálváriához szervezik, itt imádkozzák és járják a keresztutat.

A csoport különösen büszke arra, hogy a Katolikus Karitász és a DM „Együtt a babákért” együttműködő programjában két krízis helyzetben lévő zirci nagycsalád babáját fél évre való pelenkával tudja támogatni. Ulrichné Magdi elmondta, Máté evangéliumában Jézus szavai bíztatják őket az összefogásra, a karitatív munkára: „Amit legkisebb testvéreim közül eggyel is tettetek, velem tettétek”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!