Zirc

2014.07.24. 12:00

Nyári élmények egy héten át

Zirc - Kis pénz, jó szándék, jó szponzor: ennyi elég, hogy közel húsz rászoruló gyereknek szerezzenek egy jó hetet, ugyanakkor segítsenek szülőknek a nyáron komoly szervezést igénylő gyermekfelügyelet megoldásában.

Németh András

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata 1990 óta rendez nyári tábort - mondta el Nagyné Fáró Katalin. A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjétől megtudtuk, annak idején egy hónapos tábort tudtak rendezni, több pályázati lehetőség volt, egyszerűbben lehetett összeszedni a szükséges pénzt. A gyerekeknek akkor is ingyenesen biztosították a részvételt, mint ma is, de most sajnos csak egy hétig tart a tábor.

A költségeket minimalizálták, pályázatot erre a célra nem írnak ki, tehát kizárólag a saját költségvetésükre szorulnak. Eszközigény nem merül fel, mert a korábban beszerzett társasjátékok megvannak, a kézműves-foglalkozások anyagköltségét kell biztosítani, ez szinte filléres kiadás - fogalmaz Fáró Katalin. De még így sem tudták volna megrendezni, ha az intézményvezetőben nem merül fel az ötlet, hogy megkeresse a Bagolyvár Fogadót. Kérése nyitott fülekre talált, a tulajdonos és az üzemeltető azonnal ráállt, hogy ingyenesen biztosítja a helyszínt.

A gyerekek számára most is nagy élményt jelentett a bemutató, valósággal megszállták a tűzoltó- és a rendőrautót. Előtérben, tűzoltósisakban a bakonyoszlopi Oniga Virág látható (felső kép) Lent két leendő lánglovag, Király Dávid és Lázár István öltözött be komplett tűzoltószerelékbe

Így a gyerekek szüleire csak az egyszeri kirándulás útiköltsége hárult. Zircről és a környező falvakból érkeztek az alsó tagozatos, 7 -10 éves gyerekek. Hivatalosan reggel 9-től 14-ig tartottak nyitva, de ha a szülők csak munkaidő után tudtak érkezni, egészen addig vállalták a felügyeletet.

A programról a gyermekjóléti szolgáltató szakmai vezetője adott tájékoztatást. Vankó Zoltánné elmondta, a hét napjain különböző tematika szerint szerveztek programokat. Hétfő a kézművesség napja, a foglalkozásokat a gyermekjóléti szolgálat munkatársai tartották, akik egyébként rendszeresen vesznek részt kézműves-bemutatókon. Kedden busszal kirándultak Tündérmajorba, majd gyalog mentek Pálihálásra, ahol a vadászház melletti parkot, a mamutfenyőket, a kertjükben élő vadállatokat, dámszarvasokat, muflonok tekintették meg. Szerda a biztonságról szólt, a mentőállomáson kezdték, majd a Bagolyvárban a tűzoltók és a rendőrök mutatták be a technikájukat. Mint mindig, ez a gyerekek számára most is nagy élményt jelentett, valósággal megszállták a tűzoltó- és a rendőrautót, beöltöztek az egyenruhákba. A helyi rendőrőrsön szolgáló Spanberger Zsuzsanna főtörzsőrmester bűn- és baleset-megelőzési tájékoztatót tartott. A szerdai volt a csúcs nap: ebéd után az olaszfalusi 17 éves bűvész, Varga Bence lépett fel. Vendégeik is voltak ezen a napon, a bakonyoszlopi gyermektábor is részt vett a programokon. Csütörtökön Takács Nándor biológiatanár a Pintér-hegyi tanösvényt mutatta be. A pénteki napot az egészségnek szentelték, Döméné Janni Ildikó védőnő a helyes táplálkozásról és életmódról tartott játékos bemutatót. A tábort kvízjáték zárta, minden résztvevő jelképes ajándékokat kapott.

A Bagolyvár Fogadó nem először jótékonykodik: a karácsonyi cipős doboz akcióban is részt vettek, itt rendeztek meghitt ünnepséget a rászoruló családoknak.

A gyerekek számára most is nagy élményt jelentett a bemutató, valósággal megszállták a tűzoltó- és a rendőrautót. Előtérben, tűzoltósisakban a bakonyoszlopi Oniga Virág látható (felső kép) Lent két leendő lánglovag, Király Dávid és Lázár István öltözött be komplett tűzoltószerelékbe

Écsy Krisztina üzletvezető úgy gondolja, egységük vállalt kulturális missziója mellett kiállításokat, műsorokat rendeznek kiemelt hangsúlyt fektetnek a nagycsaládosok támogatására. A tábornak nem csak helyszínt biztosítottak, a lakók ebédeltetését is állták. A fogadó ideális helyszín: több nagyobb helyiséggel, és ezer négyzetméter fölötti füves udvarral rendelkeznek.

Écsy Krisztina elmondta, nagycsaládosként Budapestről költöztek vidékre, gyermekeiket Fenyőfőn nevelték fel. Fontos számukra a turistaforgalom, de igazi lokálpatriótaként azt szeretnék, ha a Bagolyvár, Zirc több évszázados épülete elsősorban a zircieket szolgálná.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!