Zirc

2013.06.03. 14:45

Németül az oviban

A zirci Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsődében két német nemzetiségű óvodai csoport működik. Erről Igmándyné Hebling Gabriella intézményvezető tájékoztatta a Naplót.

Varga Domokos Péter

Elmondta, a csoportok rendkívül népszerű a szülők körében, mindegyiknek telített a létszáma, a maximális 26 gyerek jár mindkettőbe. Ezek vegyes csoportok, hogy minden évben tudjanak közéjük újakat felvenni. A csoportokban nem csak mondókákat, verseket, énekeket, táncokat tanulnak, hanem a szabad játéktevékenység és a gondozás során is használják a németet.

 

Vajcsné Győri Éva óvónő a Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda német nemzetiségű csoportjában. Játékosan tanulnak  (Fotó: Varga Domokos Péter)



Június 22-én Traunstein városából küldöttség érkezik Zircre, lesz köztük két óvodapedagógus, valamint a német város önkormányzatának oktatási bizottsági elnöke is. Utóbbiak ellátogatnak az óvodába is, betekintenek a napi tevékenységbe. Hédl József, a Zirci Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke elmondta, a traunsteinek ezután majd az óvodát is szeretnék támogatni, de ehhez a kapcsolatot hivatalossá kell tenni.

A német nemzetiségi önkormányzat fedezte az egyik óvodapedagógus képzési költségét. Most felmérik, hányan igénylik jövőre a német nyelvi óvodát. Az óvoda vezetése is partner lenne abban, hogy igény esetén újabb német csoportot indítsanak. Ehhez azonban hozzá kell igazítani a képzett óvodapedagógusok létszámát is. Az érdeklődő szülők Hédl Józsefnél jelentkezhetnek.  


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!