Zirc

2014.07.28. 14:05

Tabló azoknak, akik sokat tettek a gyógyításért

Zirc - Dr. Mohay József kezdeményezésére az Erzsébet kórház járóbeteg-központjának bejáratánál tabló fogadja az érkezőket, rajta az intézmény életében meghatározó szerepet játszó személyek fotójával.

Müller Anikó Hanga

A nagy hírű intézmény több mint száz éve áll a gyógyítás szolgálatában. A közelmúltban fejeződött be átépítése, bővítése. Mohay doktor 1990 októbere óta dolgozik a kórházban, mind emberi, mind szakmai szempontból meghatározók voltak az itt töltött évei. A tabló összeállításával kettős célja volt. Mindenekelőtt megemlékezni az elődökről és emléket állítani nekik. Fontosnak tartja a múlt ismeretét, átörökítését, mert ahogy a fának gyökere van, úgy az embereknek és a gyógyító intézményeknek is, mondja. Másrészt úgy gondolta, legyen egy olyan hely, ahol meg lehet egy pillanatra állni, emlékezni, emlékeztetni. A tablóra felkerült Tőkéssy Antal főszolgabíró, aki a kórház felépítését kezdeményezte, Vajda Ödön ciszterci apát, aki az átadáskor, 1900. március 8-án töltötte be a tisztséget. Mellette látjuk Endrédy Vendelt, aki a rend 1950. évi feloszlatásakor volt az apát, és elődeihez hasonlóan mindenkor támogatta a kórházat.

Dr. Mohay József Zircen is dolgozó sebészorvos tablót készített az Erzsébet kórház meghatározó személyiségeiről, vezetőiről (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Őket követik az intézmény hajdani és jelenlegi igazgatói: sorrendben dr. Tóth Endre, dr. Szemmelveisz Károly, dr. Luksz Sándor, dr. Monszpart László, dr. Benke Attila, dr. Horváth Sándor, Kerényi Erika, dr. Tótth Árpád és a je- lenlegi főigazgató, dr. Vermes Tamás. Helyet kapott az emlékező tablón az intézmény három meghatározó osztályvezető orvosa: dr. Varga Endre, dr. Debreczey György, dr. Ehrenberger József és felesége, dr. Krisztinkovics Mária és dr. Merkly Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!