Zirc

2015.04.17. 13:24

Lepipálták az irigyelt külföldet - Látványosan fejlődött az egynapos sebészet a bakonyi kisvárosban

Zirc - A bakonyi kisváros kórháza több válságos időszakot megélt. Anyagi helyzete többször megrendült, letisztult feladatellátása hosszú éveket váratott magára. Mára szép eredményeket értek el, hírneve újra fellendülőben, tájékoztatta a Naplót Vermes Tamás főigazgató főorvos.

Müller Anikó Hanga

A Zirci Erzsébet Kórház-Rendelőintézetben 2007-ben megszűnt az aktív ellátás, az intézmény krónikus fekvőbeteg ellátásra szakosodott. Engedélyezték számukra ezen túl a járóbeteg- és az egynapos sebészeti ellátást, három szakmában, ezek az általános sebészet, a traumatológia és a nőgyógyászat. Az úgynevezett egynapos sebészet keretében a beteg huszonnégy órát nem meghaladó időt tölt a kórházban. A beavatkozás elvégzésének feltétele a kis kockázatú csoportba való tartozás. Ezek a tényezők a műtétre váró egészségügyi állapotának kielégítő volta, kellő közelsége a kórházhoz, a kezelőorvos telefonon való elérhetősége a műtét után. Fontos még a beteg megfelelő otthoni körülménye, a gondozása, felügyelete szempontjából. Ennek az ellátási formának hazánkban viszonylag kis hagyománya van, a beavatkozásoknak az egytizedét végzik ebben a formában, ellentétben a külföldi gyakorlattal.

Vermes Tamás főigazgató főorvos büszke az Erzsébet kórházra, hírneve újra fellendülőben
Fotó: Kelemen Gábor


Az Egyesült Államokban és Kanadában negyven-ötven, míg Nyugat-Európa egyes részein például Hollandiában, Belgiumban nyolcvan-kilencven százalék a műtétek közül az egynapos sebészeti ellátás. A főigazgató elmondta, 2007-2012 között nem volt problémamentes e terület. Megfelelő műtő és orvoshiány miatt e beavatkozások aránya a lehetőségekhez képest tíz százalék alatt maradt. 2012-ben, a járóbeteg központ épületszárnyában kialakítottak egy korszerű, a mai kor igényeit magas színvonalon kielégítő műtőt és megkezdték az egynapos sebészet újraélesztését. Sikerrel. Az első évben ugyan még igen csekély mértékben emelkedett a teljesítmény - bár elérte a tizenöt százalékot - ennek oka az volt, hogy az aktív ellátás megszűnésével az orvosok nagy része elhagyta a kórházat. 2013-ban jelentős előrelépés történt, a műtő kihasználtsága közel ötven százalékra emelkedett, elsősorban nőgyógyászati és általános sebészeti beavatkozásokat végezve. A tavalyi évtől az esetszámok a traumatológia területén is növekedtek, év végére nyolcvanöt százalékos eredményt értek el. Az idén, az eddigi időszakos adatok azt mutatják, hogy a kihasználtság száz százalékos, hangsúlyozta büszkén Vermes Tamás. Ehhez hozzásegített az is, hogy új szakorvosok érkeztek mind a járóbeteg rendelésekre, mind az egynapos sebészetre. A szolgáltatást elsősorban a zirci és a kistérségi betegek veszik igénybe, de szabad kapacitás esetén távolabbról is fogadnak betegeket. Lehetőségük van kisebb nőgyógyászati beavatkozásokra, méhnyak kaparék mintavételre, hüvelyelváltozások gyógyítására, az általános sebészet keretében sérvek, lágyrészek elváltozásainak műtéteire, a traumatológia területén kisortopédiai beavatkozások elvégzésére (bütyök, kalapácsujj, csontkinövések eltávolítására), térdízületi tükrözésre, kézsebészeti beavatkozásokra (alagút-szindróma, ín- és ínhüvely körüli elváltozások korrigálára).

A műtő átadásakor a kezdeti eszközfejlesztés jó körülményeket teremtett, de a megnövekedett műtétszám során ezek amortizálódtak, és pótlásukra az OEP finanszírozás nem ad lehetőséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!