Zirc

2014.07.04. 05:58

Közös szerelési gyakorlat a Kőmosó-szurdoknál

A gyakorlat során a veszprémi hivatásos és a zirci önkormányzati tűzoltók azt vizsgálták, hogy Cseszneken, a Kőmosó-szurdoknál egy feltételezett sérültet mennyi idő alatt tudnak megközelíteni továbbá, hogy meddig tartana őt kihozni és átadni a mentőknek.

A tűzoltók végigjárták és felmérték a szurdok megközelítési útvonalait, valamint az esetleges veszélyeket, melyek nehezítő körülményként jelentkezhetnek egy mentés során. A megközelítési pontok nagymértékben befolyásolják a gépjárművek megtelepítésének helyét, törekedni kell arra, hogy minél közelebb legyenek a mentendő személyhez.

Fotó: Nádai Balázs tű. szds.

A gyakorlat során egy feltételezett sérült lehozatalára is sor került: a szituáció szerint egy ember megcsúszott a patakmederben, és lábsérülést szenvedett. A tűzoltók mentőhordággyal szállították az Aranyos-patak medrében egészen a gépjárművek felállítási helyéig.

A tapasztalatok szerint a helyszín jól megközelíthető, azonban északi irányban haladva egyre veszélyesebbé válik, mivel a mederben jelentős szintkülönbségek vannak, és a sziklás aljzatát a nedvesség csúszóssá teheti. Abban az esetben, ha a sziklamászók számára kiépített pályákon sérül meg valaki, a tűzoltók ipari- alpintechnikai felszerelések alkalmazásával tudják lementeni a bajbajutottat. A gyakorlaton megszabott feladatokat a tűzoltók maradéktalanul teljesítették.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!