Zirc

2013.08.05. 22:00

Középpontban a népművészet

Zirc - Költségvetésének közel tizenötszörösét nyerte el pályázatokon a közelmúltban a Reguly Antal Múzeum és Népművészeti Alkotóház.

Varga Domokos Péter

Erről az intézmény igazgatója, Ruttkay-Miklián Eszter számolt be a Naplónak. A Reguly múzeumot az önkormányzat tartja fenn, működtetése költségeit annak ellenére vállalja és építi be évről évre a büdzséjébe a város, hogy nem tartozik a kötelezően ellátandó feladatok közé. Az intézmény éves költségvetése mindössze 4,5 millió forint a dologi és a bérköltségekkel együtt.

Uniós pályázaton, még 2009-ben nyertek el 32 millió forintot az intézmény udvarán, illetve az északi épületszárnyban a mesterségek műhelyének felújítására. Ez a projekt még zajlik.

Az itt kialakítandó épület tetőterében látogatható raktárt alakítanak ki, Kincsek a padláson címmel. Erre külön, egy másik uniós pályázaton nyertek el 30 millió forintot.



Ruttkay-Miklián Eszter igazgató a múzeumok éjszakáján az intézményükben tartott rendezvények egyikén (Fotó: Varga Domokos Péter)

 

A közelmúltban fejeződött be Bakonyi mesterek - bakonyi műhelyek című kiállításuk, illetve programsorozatuk. A tetőtérben tíz népművész alkotásait mutatták be, a megnyitót követően hetente, csütörtökönként egy-egy mester tartott bemutatót és foglalkozást. Ennek a programnak az anyagi fedezetét a Nemzeti Kulturális Alaptól (NKA) elnyert 350 ezer forintot biztosította.

A Nomád múzeum elnevezésű programsorozatban az iskolák tanrendjébe illeszthető foglalkozásokat tartanak a pásztorkodásról. Ebbe nem csak a bakonyi pásztorkodást, hanem a hanti rénszarvastartást is bemutatják. A szeptemberben induló programba Zircen a III. Béla Gimnázium, a Reguly iskola és Benedek Elek óvoda vesz részt, valamint a bakonyszentkirályi, a dudari és a nagyigmándi általános iskola. Ehhez is uniós pályázati alapból jutottak hozzá 10 millió forinthoz.

Szintén az NKA biztosítja (300 ezer forintból) az őszi kulturális fesztivál keretében sorra kerülő Rokon népek napjának anyagi fedezetét zárta a tájékoztatót Ruttkay-Miklián Eszter.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!