Zirc

2013.05.06. 16:10

Középkori egyháztörténet

Szemelvények a középkori magyar egyháztörténetből címmel indított előadás-sorozatot az OSZK Reguly Antal Műemlék Könyvtára.

Varga Domokos Péter

A témát öt előadásban mutatják be. Az első alkalomra április 26-án került sor, ekkor dr. Koszta László, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója a bencés rend magyarországi megtelepülésének középkori történetét mutatta be, előadását számítógépes kivetítővel szemléltette.

Dr. Koszta László, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának oktatója a bencés rend magyarországi megtelepülésének középkori történetéről tartott kivetítővel szemléltetett előadást (Fotó: Varga Domokos Péter)

A következő alkalommal, 10-én, pénteken 17 órakor dr. Valter Ilona régész-történész a ciszterci apátság ásatásairól tart előadást. A tavasz folyamán feldolgoznak még egy témakört, Vida Beáta a karthaúzi rend középkori történetét mutatja be. Ahogy a másik két témának, ennek is van megyei vonatkozása - Tihanyban és Bakonybélben bencés apátság, illetve monostor működött, Zirc a ciszterciták egyik központja volt.

A karthaúziak Városlődön, vagy ahogy évszázadokkal ezelőtt ismerték, Lövöldön létesítettek kolostort. Az előadás-sorozat lebonyolításának anyagi hátterét az intézmény a Nemzeti Kulturális Alapból nyert pályázatból biztosítja. Minden előadás nyilvános és ingyenes - közölte a Naplóval Németh Gábor, az OSZK Reguly Antal Mű- emlék Könyvtár igazgatója. 


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!