Zirc

2014.07.09. 12:25

Kóruszászló ünnepélyes avatása Zircen

Zirc - Zászlót adományozott a Városi Vegyeskórusnak Pék László, a csoport régi patrónusa, melynek ünnepi avatását a bazilikában tartották, a várossá válás harmincadik évfordulója rendezvénysorozatán.

Munkatársunktól

Kapitány Dénes orgonaművész zenéjére kezdődött a ceremónia. Előbb Huszár Lőrinc ciszterci plébános mondta el ünnepi gondolatait. Pék László ékszerdobozként említette a kisvárost, benne a kórussal, akik fennállásuk harminchét éve alatt öregbítették a település hírét. Elsőként dr. Katona Péterné zászlóanya kötötte fel szalagját az új zászlóra. A sorban Ottó Péter polgármester és Pék László követte, majd civil szervezetek képviselői adományoztak szalagot, így az Erdélyi Baráti Kör Barótért Egyesület, a Finn Baráti Kör és a Kőketánc Kulturális Alapítvány.

A zászlóval Pék László. Fotó: Boross László

A lobogót Huszár Lőrinc atya, Vecsey Katalin református lelkész és Szakos Csaba evangélikus lelkész szentelte fel, áldotta meg, majd az adományozó és a zászlóanya átadta a művészeti csoport karnagyának, Géring Klárának és elnökének, Péczi Katalinnak. A különleges eseményt ünnepi koncerttel koronázták meg, melyen az ünnepelt kórus mellett fellépett a zirci Rapszódia Ének-együttes Nagyné Prém Zsuzsanna vezényletével, valamint dr. Naményi Miklós és művészbarátai: Sziki Ágnes, dr. Terék Blanka, Pető József, orgonán kísért Kapitány Dénes. Lélekemelő pillanatok voltak, amikor az összes fellépő együtt énekelte Liszt Ferenc Krisztus oratóriumából a Tu es Petrus részletet. Az ünneplő közönség átvonult az arborétumba, ahol ugyancsak Pék László kezdeményezésére két fát ültetett, két szakmabeli társával, Müller Istvánnal, az arborétum vezetőjével és Szalay János kertésszel. Az egyiket ciszterci szerzetesek fájának nevezték el, a rend önállóságának kétszáz éves jubileuma tiszteletére, egy kis fenyő pedig – mely a Vereckei-hágóról származik – az ezeréves határra emlékeztet a parkban. A kórushangverseny résztvevői közös éneklésével zárult az esemény.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!