Zirc

2014.06.30. 12:05

Kétszáz éve az ifjúságért - Szemelvények a ciszterci rend életéből

Zirc – A ciszterciek családias légkörű oktatási intézményeiben komoly szellemi munka folyik, egységes szellemben.

Müller Anikó Hanga

Erről Dékány Á. Sixtus apát beszélt a Szemelvények a ciszterci rend életének elmúlt 200 évéből című kiállítás megnyitóján a monostori látogatóközpont körcsarnokában.

A jubileum oda vezethető vissza, hogy I. Ferenc uralkodó 1814. augusztus 19-én kinevezte Dréta Antalt zirci apáttá, mely egyben jelezte az elszakadást a sziléziai Heinrichau közösségétől. Ekkor vált a magyar ciszterci közösség tanító renddé.

A kiállításnyitón Bobory Zoltán költő mondta el saját versét Szűz Máriáról, akit a rend védőszentjeként tisztelnek.

Ring Júlia, a látogatóközpont ügyvezetője köszöntője után Dékány Á. Sixtus apát mondta el ünnepi gondolatait. Kiemelte, egységes szellemű oktatási intézményeikben az életforma megegyezik a monarchikus közösségeikével. Iskoláikban neves generációk és személyiségek nőttek fel – például Vörösmarty Mihály, Babits Mihály, Klebelsberg Kuno, Semmelweis Ignác, Ybl Miklós Mészáros Lázár – akik az irodalmi, tudományos, társadalmi élet kimagasló egyéniségei voltak. Huszár Lőrinc atya, a kiállítás összeállítója tárlatvezetés keretében mutatta be az értékes anyagot a népes érdeklődő közönségnek.

A kiállításnyitón középen Dékány Á. Sixtus apát, mellette jobbról Dobosi László, Borbory Zoltán, Huszár Lőrinc, Ring Júlia. A tárlat szeptember végéig látható a nyitvatartási rendhez igazodva (Fotó: Müller Anikó Hanga)

Láthatók fotók a régi időkből szerzetesekről, növendékekről, tanári karokról, cserkészetről, régi tankönyvek, az iskolák mai évkönyvei, múltbéli oktatási eszközök, festmények, van ereklyetartó, több évszázados feszület, miseruha, kehely, apátsági számadás könyv, zsolozsmás- és misekönyv, mindez igényes kivitelben, ere-deti környezetbe helyezve.

A megnyitót tartalmas pódiumbeszélgetés követte a ciszterci rend oktatásban betöltött szerepéről, a rendi oktatás előtt álló feladatokról, tervekről, arról az izgalmas kérdésről, mitől ciszter a ciszter? A Borbory Zoltán vezette 200 éve a magyar ifjúságért mottójú párbeszédben részt vett Dékány Á. Sixtus apát, Késmárki Tiborné, a Pécsi Ciszterci Nevelési Központ igazgatója, Dobosi László, a ciszter rend Nagy Lajos Gimnáziuma igazgatója és Orosz Ágoston, a Székesfehérvári Szent István Gimnázium igazgatója. A kiállítás szeptember végéig látható, a látogatóközpont nyitvatartási idejéhez igazodva.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!