Zirc

2013.02.27. 13:25

Feléből gazdálkodnak Zircen

Legutóbbi ülésén a képviselő-testület egyhangúlag elfogadta a város 2013. évi költségvetését, melynek bevételi és kiadási főösszege egymilliárd száznegyvenhétmillió forint.

Varga Domokos Péter

Érdeklődésünkre Ottó Péter polgármester elmondta, tavaly a város 2,3 milliárd forintból gazdálkodott. A büdzsé azért csökkent le több mint felével, mert idénre több intézményük is állami tulajdonba és fenntartásba került. Ezek közé tartozik 120 munkavállalójával az Erzsébet Kórház és Rendelőintézet, amely önmagában is 400 millió forinttal jelent meg a költségvetésben. Az állami fenntartásba került Reguly Antal általános iskola pedagógus alkalmazottainak bére is kikerült a város büdzséjéből.

Az összevont működési költségvetésben 710 millió forint működési bevételt és közel ekkora működési kiadást terveznek, 3,5 millió forint körüli működési többletük van. A felhalmozási részben 310 millió forint költségvetési bevétellel számolnak, és 403 millió kiadással. A kettő közti különbözetre az előző évi 127 millió forintos pénzmaradvány jelent fedezetet. A fejlesztési hitelek tőketörlesztésére ebben az évben 38 millió forintot fordítanak, a helyi adókból 267 millió forint bevételre számítanak.

Az önkormányzatnál most 147 dolgozót alkalmaznak, tavaly ez a létszám 340 volt. Ennek oka a már érintett intézmény- és feladatelkerülés volt, közte a járási hivatal létrejötte. A közös önkormányzati hivatal kiadási előirányzata 170 millió forint. A városüzemeltetési nonprofit gazdasági társaság 34 millió forinttal jelenik meg a büdzsében, a III. Béla gimnázium 30 millióval. Az óvodatársulásra 148 millió forintot fordítanak, ebből a zirci óvodára 110 milliót. A Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház és Stúdió KB 38 millió forintra tervezett kiadásaihoz 25 milliót ad az önkormányzat, a Reguly múzeumot, mint nem kötelező feladatellátást 4,5 millióval finanszírozzák. Az általános iskola 108 millió forintos tétel, mely tartalmazza a 40 milliós étkezési hozzájárulást is.

A Reguly Antal Általános Iskola működtetése város költségvetésében 108 millió forintos tétel, mely tartalmazza a 40 milliós étkezési hozzá járulást is (Fotó: Penovác Károly)

A polgármester és az alpolgármester előterjesztése alapján arról is döntött a testület, hogy a zirci közös önkormányzati és járási hivatal épületére kihelyezik a székely zászlót. Előzőleg kikérték a járási hivatal vezetőjének a véleményét, aki támogatta a felvetést. A képviselők az ülés kezdetén egyperces néma felállással emlékeztek meg a kommunista diktatúrák áldozatairól. A pénzügyi ellenőrző és gazdasági bizottság elnöke, Lingl Zoltán arról tájékoztatta a testületet, hogy valamennyi önkormányzati képviselő teljesítette a vagyonnyilatkozat-tételei kötelezettségét.

Behajtják a követeléseiket

Zárt ülésen döntött legutóbb a város képviselő-testülete arról, hogy az önkormányzati kintlévőségek behajtásával egy erre szakosodott céget bíznak meg. A 2,7 millió forint kintlévőséget az adók módjára be nem hajtható követelések jelentik, mint például a ki nem fizetett bérleti és közterület-használati díjak. Ottó Péter polgármester elmondta, még minden érintettnek küldenek egy figyelmeztető levelet, melyben felszólítják adóssága megfizetésére.

Felújítják az óvodát

A Benedek Elek Napköziotthonos Óvoda és Bölcsőde tetőtér-beépítésére elnyert pályázati forrásra alapozva az önkormányzat kiírta a közbeszerzési pályázatot – erről legutóbbi ülésükön döntöttek a városatyák. Kiválasztották a közbeszerzés bonyolítóját és a műszaki ellenőrt is. Ottó Péter polgármestertől megtudtuk, a beruházás folyamán két csoportszobát alakítani ki, kiváltva ezzel a rendkívül gazdaságtalan módon üzemeltethető másik óvodaépületet. Az átalakítás befejezését az év közepére tervezik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!