Zirc

2014.02.10. 09:00

Erdélyi barangolások

Zirc - Második alkalommal tartottak előadást utazásaikról minap a zirci Erdélyi Baráti Kör tagjai a Békefi Antal könyvtár nagy klubtermében.

Horák János

Sztana Éva beszámolójában felidézte a 2009-es utazásokat, melynek során turistajelzéseket festettek Erdélyben. Megtudhattuk, meglátogatták Benedek Elek házát Kisbaconon, ahová a nagy mesemondó mindig visszajárt, a trianoni békediktátum után pedig haza is költözött. Elhangzott, jártak a bodvaji kohónál, ahol Gábor Áron első ágyúját öntötték. Eljutottak a történelmi Magyarország határáig, és ellátogattak a csángókhoz is. Itt szomorúan tapasztalták, hogy már csak az öregek beszélnek magyarul, és ők is törik a nyelvet. Sztana Éva elmesélte, jártak Kézdivásárhelyen is, ami az 1848-49-es szabadságharcban központi szerepet töltött be. Szintén ehhez a történelmi korszakhoz kötődnek az emlékezés kopjafái a Nyergestetőn, ahol 200 székely honvéd esett el, miközben hősiesen harcoltak a hatalmas túlerővel.

Fotó: Horák János

Koósné Stohl Ilona a csíksomlyói búcsúról beszélt. Elmondta, a rendezvényre több százezren mennek el minden évben. A rekordot az 1996-os esztendő tartja, mikor több mint félmillióan vettek részt a misén. Az előadó képeket mutatott az Olt völgyéről, a Mohos lápról, a Szent Anna tóról és a Hét létrás vízesésről. Megtudtuk, a csoporttal bejárták a Csukás-hegységet, a Bucsecs-hegységet, végül pedig a Fogarasi havasokat is meglátogatták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!