Zirc

2014.07.17. 08:46

Élmények egy héten át - Ingyenesen táboroztatják a rászoruló gyerekeket

Kis pénz, jó szándék, jó szponzor: ennyi elég, hogy közel húsz rászoruló gyereknek szerezzenek egy jó hetet, ugyanakkor segítsenek szülőknek a nyáron komoly szervezést igénylő gyermekfelügyelet megoldásában.

Varga Domokos Péter

A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ Gyermekjóléti Szolgálata 1990 óta rendez nyári tábort – mondta el Nagyné Fáró Katalin. A Zirci Járás Szociális Szolgáltató Központ intézményvezetőjétől megtudtuk, annak idején egy hónapos tábort tudtak rendezni, több pályázati lehetőség volt, egyszerűbb volt összeszedni a szükséges pénzt. A gyerekeknek a részvétel akkor is ingyenes volt, ma is az, de most csak egy hétig tart a tábor.

A költségeket minimalizálták, pályázatot erre a célra nem írnak ki, tehát kizárólag a saját költségvetésükre szorulnak. Eszközigény nem merül fel, mert a korábban beszerzett társasjátékok megvannak, a kézműves-foglalkozások anyagköltségét kell biztosítani, ez „szinte filléres kiadás” – fogalmaz Fáró Katalin. De még így sem tudták volna megrendezni, ha az intézményvezetőben nem merül fel az ötlet, hogy megkeresse a Bagolyvár Fogadót. Kérése nyitott fülekre talált, a tulajdonos és az üzemeltető azonnal ráállt, hogy ingyenesen biztosítja a helyszínt.

Így a gyerekek szüleire csak az egyszeri kirándulás útiköltsége hárult. Zircről és a környező falvakból érkeztek az alsó tagozatos, 7–10 éves gyerekek. Hivatalosan reggel 9-től 14-ig tartottak nyitva, de ha a szülők csak munkaidő után tudtak érkezni, egészen addig vállalták a felügyeletet.

A programról a gyermekjóléti szolgáltató szakmai vezetője adott tájékoztatást. Vankó Zoltánné elmondta, a hét napjain különböző tematika szerint szerveztek programokat. Hétfő a kézművesség napja, a foglalkozásokat a gyermekjóléti szolgálat munkatársai tartották, akik egyébként rendszeresen vesznek részt kézműves-bemutatókon. Kedden busszal kirándultak Tündérmajorba, majd gyalog mentek Pálihálásra, ahol a vadászház melletti parkot, a mamutfenyőket, a vadon élő állatok, dámszarvasokat, muflonok tekintették meg.

Szerda a biztonságról szólt, a mentőállomáson kezdték, majd a Bagolyvárban a tűzoltók és a rendőrök mutatták be a technikájukat. Mint mindig, ez a gyerekek számára most is nagy élményt jelentett, valósággal megszállták a tűzoltó és a rendőrautót, beöltöztek az egyenruhákba. A helyi rendőrőrsön szolgáló Spanberger Zsuzsa főtörzsőrmester bűn- és baleset-megelőzési tájékoztatót tartott. A szerdai volt a csúcs nap: ebéd után az olaszfalusi 17 éves bűvész, Varga Bence lépett fel. Vendégeik is voltak ezen a napon, a bakonyoszlopi gyermektábor is részt vett a programokon. Csütörtökön Takács Nándor biológiatanár a Pintér-hegyi tanösvényt mutatta be. A pénteki napot az egészségnek szentelték, Döméné Janni Ildikó védőnő a helyes táplálkozásról és életmódról tartott játékos bemutatót. A tábort kvízjáték zárta, minden résztvevő jelképes ajándékokat kapott.

Király Dávid és Lázár István komplett tűzoltószerelékben. A gyerekek számára most is nagy élményt jelentett a bemutató (Fotó: Varga Domokos Péter)

A Bagolyvár Fogadó nem először jótékonykodik: a karácsonyi cipős doboz akcióban is részt vettek, itt rendezték a karácsonyi ünnepséget a rászoruló családoknak. Écsy Krisztina üzletvezető úgy gondolja, egységük vállalt kulturális missziója mellett – kiállításokat, műsorokat rendeznek – kiemelt hangsúlyt fektetnek a nagycsaládosok támogatására. A tábornak nem csak helyszínt biztosítottak, a lakók ebédeltetését is állták. A fogadó ideális helyszín: több nagyobb helyiséggel, és ezer négyzetméter fölötti füves udvarral rendelkezik.

Écsy Krisztina elmondta, nagycsaládosként Budapestről költöztek vidékre, gyermekeiket Fenyőfőn nevelték fel. Fontos számukra az átmenő, illetve a turistaforgalom, de igazi lokálpatriótaként azt szeretnék, Zirc több évszázados épülete elsősorban a zircieket szolgálja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!