Zirc

2014.05.23. 17:55

Harmincéves a város

Zirc – A település első írásos említése több mint 950 évvel ezelőtt történt meg – mondta el a város 30 éves fennállása alkalmából tartott ünnepségen Ottó Péter.

Varga Domokos Péter

A polgármester szólt arról is, 830 éve múlt, hogy megalapították a zirci apátságot. Ezekhez a számokhoz képest a 30 év nagyon kevésnek tűnik, de ha emberi létünk végességéhez hasonlítjuk, nagyon soknak érezzük, ez már szinte egy fél emberöltő. A város alapításában tevékenyen részt vevők, a hajdani ciszterci apátok, a település díszpolgárai, jelentős művészek, köztiszteletben álló polgárok közül sokan már nem is lehetnek közöttünk. Rájuk Ottó Péter polgármester javaslatára egyperces néma felállással emlékeztek a résztvevők. A harminc év eredményeiből elsőként mindenkinek az épített környezet változásai jutnak eszébe – mondta a polgármester.

Ám legalább ilyen mértékben határozza meg az itt élők boldogságát az emberi kapcsolatok minősége - hívta fel rá a figyelmet Ottó Péter.


Beszédét megelőzően nyitotta meg a városháza előterében a település testvérvárosaiban és a Zircen élő művészek alkotásaiból álló kiállítást Földesi Barna, a III. Béla Gimnázium, Művészeti Szakközépiskola művésztanára. A résztvevők szavazhattak a nekik legjobban tetsző képre, az eredményt az ünnepség végén jelentette be Földesi Barna. A közönségdíjat György Ferenc vehette át, Zirci táj című alkotásáért.

A városok nem egy csapásra születnek, az mindig hosszabb folyamat eredménye. Valakik, valahol azért telepednek le egy adott helyen, mert ott remélik megtalálni a boldogulásukat. Rangot adott a településnek a ciszterciek letelepedése - emelte ki dr. Kovács Zoltán, a térség országgyűlési képviselője. Idézte Marcus Aureliust: Ahol élni lehet, ott jól is lehet élni . Ám hogy tudunk-e élni a lehetőséggel, az rajtunk múlik - tette hozzá.

Dékány Sixtus apát is felidézte a ciszterciek 1182-es letelepülését, mely meghatározta az itteniek életét. Alkossunk együtt reményteljes, szép jövőt, valami maradandót hívta fel az ünneplők figyelmét az apát.

Dr. Varga Tibor volt polgármester a várossá alapítás történetét idézte fel, Horváth László, aki 2002-től 2006-ig töltötte be ezt a funkciót, azt emelte ki, hogy az ország tíz éve csatlakozott az Európai Unióhoz, ami a város fejlődését is meghatározta.

A jubiláló Zircet üdvözölte valamennyi meghívott testvérváros képviselője: Lázár Kis Barna András, az erdélyi Barót polgármestere, Karl Heinz Schäfer, Pohlheim város polgármestere, Päivi Karikumpu, a finn Nivala közigazgatási menedzsere.

Az ünnepségen felléptek a város kiváló művészei is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!