Zirc

2015.02.09. 17:30

Bekerültek a történelembe

Zirc - (H)őseink emlékére mottóval adott elő az I. világháborúról Répás József a Bakonyi Finnbarátok Köre szervezésében.

Müller Anikó Hanga

Bevezetésként Stenger Katalin, Rainer Pál Hősök temetője a Kárpátokban című versét mondta el. Az előadó mindkét nagyapja, Répás Román apátsági erdőőr és Marczell Tibor kántortanító részt vett a Nagy Háborúban a II. világháborúig nevezték így - az összeállítással emlékük és minden áldozat hősiessége előtt tisztelegni kíván, mondta. Képeket, fotókat, térképeket, korabeli hírlapcikkeket, történelmi dokumentumokat vetítve felidézte a közel húszmilliós emberáldozatot követelő négyévi véres küzdelem kiváltó okait, előzményeit, a harcok menetét, a katonai tömböket, a vereséget, annak következményeit.

Répás József (a képen balról) a kiállított dokumentumokat mutatja Müllerné Wenczel Ritának
Fotó: Müller Anikó Hanga

Szólt az 1913. évi zirci nagy hadgyakorlatról, mely a dudari-csetényi országút mindkét oldalán zajlott, Ferencz József is megtekintette és bekerült a történelembe. Bemutatta a Veszprém megyei Újság rendkívüli kiadását a hadüzenetről, felolvasta Ferencz József 1914. július 28-án kelt Népeimhez! című manifesztumát. Részletesen szólt a veszprémi magyar királyi 31. honvéd gyalogezredéről, melynek ezredparancsnoka Weeber Ede volt, s az egykori Búzapiac 8. számú házban ma Almádi és Budapesti út kereszteződése székelt. A 31. gyalogezred 1. zászlóaljának laktanyája a Komakút téren, a 2. zászlóaljáénak pedig a mai rendőrség helyén volt. Az ezred csukaszürke egyenruhát viselő katonái ez ugyan élénk színe miatt nem vált be, lecserélték ezerötszázharminc napot töltöttek a harctéren. Az életben maradottak hatszáz kilométer megjárása, húsznapi gyaloglás után jutottak el a doberdói harctérről Szentgotthárdra, majd onnan vonattal Veszprémbe.

A családok fotókat küldtek magukról képeslapként a katonáknak, akik, ha tehették, tábori lappal viszonozták. Az öldöklő küzdelemnek ötszázharmincegyezer magyar áldozata volt. A bakonyi kisváros egykori lakói közül hatvanhatan nem tértek vissza szülőhelyükre, nevüket megörökítve a városszéli mementóként állított emlékmű őrzi. Az előadó külön megemlékezett a veszprémi 31. honvéd gyalogezred zirci hősi halottairól, ők: Pleva László, Rehus János, Dr. Scherer János és Endre, Gerlei Ferenc, Dr. Koller Károly, Masszi József, Stern Ferenc, Pápai János, Répás Román. A minden részletre kiterjedő előadás megható pillanatai voltak, amikor Répás Józsefné felolvasott egy novellát a 100 magyar baka - Történetek az első világháborúból című kötetből. A résztvevők érdeklődéssel fogadták a kísérő kiállítás, mely a témához kapcsolódó szakirodalmat, régi könyveket, térképeket, újságcikkeket, használati tárgyakat, kulacsot, étkészletet, családi ereklyéket, katonai ládákat sorakoztatott fel.

Ezerötszázharminc nap a harctéren

A bakonyi kisváros egykori lakói közül hatvanhatan nem tértek vissza szülőhelyükre az első világháború után, nevüket megörökítve a városszéli mementóként állított emlékmű őrzi. A veszprémi 31. honvéd gyalogezred zirci hősi halottai név szerint: Pleva László, Rehus János, Dr. Scherer János és Endre, Gerlei Ferenc, Dr. Koller Károly, Masszi József, Stern Ferenc, Pápai János, Répás Román.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!