Zirc

2014.09.05. 16:29

Bányásznapi megemlékezés Zircen

Élni nem muszáj, de bányászkodni mindig kell – idézte az erdélyi Balázsbánya bejárata fölötti táblán álló mondatot Kiss Csaba okleveles bányamérnök a Pintér-hegyi parkerdőben tartott megemlékezésen.

Varga Domokos Péter

Az ünnepi esemény szónoka hangsúlyozta, ez az állítás így marad egészen addig, amíg világ a világ. Akkor is így van, ha a világon – és különösen Magyarországon – az utóbbi évtizedekben mintha kezdenék ezt elfelejteni. Azonban az elutasítás falai már repedeznek, mára abbahagyták a „púp az ország hátán” igaztalan minősítés hangoztatását is. Két helyen is újraindult a vájárképzés, és igyekeznek újragondolni a szénbányászat ez idáig lesajnált jövőjét.

Sok helyen maradt még kisebb-nagyobb szénvagyon a művelések bejezése után, néhány helyen fejtenek még szenet az országban. A közelmúltban négy nagy bányászati klaszter alakult, köztük legfrissebb, a dunántúli. Megemlítette az USA példáját, ahol úgy zárták be a bányákat, hogy bármikor újranyithatók legyenek. Ma Magyarországon három-négymilliárd tonna lignit, és 250 millió tonna kinyerhető barnaszénkészlet van még a föld alatt. A Mecsekben 400 millió tonna a feketeszén vagyon. A szénfűtés költsége a negyede a gázénak.

Kiss Csaba: Sok helyen maradt még kisebb-nagyobb szénvagyon a művelések bejezése után, néhány helyen fejtenek még szenet az országban (Fotó: Varga Domokos Péter)

Kiss Csaba leszögezte, amelyik ország 80 százalékban energiabehozatalra szorul, az életképtelennél válik. Tetézi ezt, hogy a még kinyerhető olaj- és földgázvagyon legnagyobb része politikailag instabil térségekben lelhető fel. Egyelőre még az alternatív energiahordozókra nem lehet alapellátó erőműveket alapozni. Az atomenergia felhasználásának dilemmáit többek a Japánban történt erőműkatasztrófa is jelzi. Ausztriában nincs atomerőmű, Németország pedig igyekszik ezeket leépíteni, elsősorban az elégtelen biztonsági körülmények miatt. Azaz a szakmának nincs vége, és nem is lehet soha – zárta nagy tetszéssel fogadott gondolatait a szónok. Beszédét követően a Balázsné Györek Zsuzsanna és Mavizer Erzsébet adtak gitáros, énekes műsort, majd a jelenlévők együtt énekelték el a bányászhimnuszt.

Az esemény befejező aktusaként a város vezetése és a bányász szakmai képviselői is megkoszorúzták a Bányász emlékművet.

Címkék#Zirc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!