Zirc

2013.03.25. 15:24

Bakonyi tárgyak tárlata

Időszakos néprajzi kiállítás nyílt a zirci polgármesteri hivatal emeletének aulájában.

Varga Domokos Péter

A tárlatot  a szervező Békefi Antal Városi Könyvtár, Művelődési Ház március 15-höz kapcsolta, a hónap végéig tekinthető meg.

Kovács Eszter, a művelődési ház megbízott vezetője elmondta, a kiállítás azért jött létre, hogy láthatóvá tegyék népi kultúránk tárgyi értékeinek sokszínűségét, az átörökített értékeinkkel való találkozásból szellemi táplálékot meríthessünk.  



Kovács Eszter, a művelődési ház megbízott vezetője elmondta, a kiállítást március 15-höz kapcsolták (Fotó: Varga Domokos Péter)

A tárlat anyagát bakonyi mesterek munkáiból válogatták össze.  A kiállító alkotók: Cz. Budai Katalin, Czeglédi  Tibor, B. Doboz Teréz és Pappné Rácz Ilda (népi iparművészek), Farkas Róbert (fazekas), Hegedűs Árpád (kosárfonó), ifj. Hegedűs Árpád (kovács), Szurgyi Zsuzsanna (bőrműves), Bácsi Gyula (faszobrász), Hegyiné Jakab Zsuzsanna (mézeskalácsos), László Eszter (népi kismesterségek). Utóbbi alkotótól bakonyi leánykérő cifraszűrt és bakonyi fehérhímzéssel díszített mellényt és inget állítottak ki.  

László Eszter az utolsó bakonyi szűrszabóként emlegetett Zalai Károly szűrszabó iparművész tanítványaként és az ő műhelyében készítette a kiállított bakonyi leánykérő cifraszűrt. Vitéz Zalai Károly többek között II. János Pál pápának, Habsburg Ottónak és Mádl Ferencnek is készített cifraszűrt. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!