Zirc

2013.12.09. 10:20

Az újdonság vonzásában

Zirc - Az apátság és környezetének felújítása, valamint a látogatóközpont kialakítása óta folyamatosan nő a látogatók száma, az újdonság vonzza az embereket.

Varga Domokos Péter

Az eddigi tapasztalatokról a Zirci Ciszterci Apátság Látogatóközpontjának ügyvezető igazgatója, Ring Júlia számolt be a Naplónak. Megtudtuk tőle, a pályázatban vannak indikátor számok, ez idén a felújítás alatti időszakot is beszámítva harmincezer látogatót jelent. Egyelőre úgy tűnik, ezt meg is haladják, kiemelten sok a csoportos látogatójuk.

Az apátsági épületegyüttes felújítását tavasszal fejezték be, május 15-én adták át, azóta üzemel az új létesítményként belépő látogatóközpont is. (Az országos gyakorlatnak megfelelően a hétfő náluk is múzeumi szünnap.)

A látogatóközpont épületrészében kapott helyet a ciszterci rend magyarországi történetét a középkortól napjainkig bemutató kiállítás. A kiállítótér tematikája szerint a vendég először a gobelin-terembe lép be. Itt kettő, az 1700-as években készült, hatalmas, nyolcszor három méteres, Szent Bernát életéből vett jeleneteket ábrázoló gobelin határozza meg a látványt. Ebben a helyiségben egy negyedórás, összefoglaló filmet mutatnak be projektoros kivetítőn, majd innen indul tovább a látogató a középkori és barokk termekbe. A kiállítás interaktív, érintő képernyős terminálokkal ad plusz információt, mindenki az érdeklődési körének és mélységének megfelelően merülhet bele a részletekbe. Az anyag arra is lehetőséget ad, hogy az egykor és ma itt élő szerzetesek szellemiségét és küldetését is megismerjék az érdeklődők. Aki igényli, magyar, angol vagy német audio guide-ot is kaphat.

 

Megújult a kolostor mögötti romkert is, az állagmegóvás és szépítés mellett eligazító feliratok, tájékoztatók is kerültek ki. Az apátsági kripta ugyan még felújításra szorul, de a létesítmény misztikuma miatt a jelen állapotában is nagyon sok érdeklődő tekinti meg.

Saját programokat is szervez az intézmény, az apátsági templomban tartott orgonahangversenyeknek évtizedes múltja van. Folytatódik a Lángolj és világíts! lelkiségi előadássorozat, melyben egyházi és világi előadók egyaránt megszólalnak. Bővítik az eddig meglévő programokat, részt vesznek a múzeumok őszi éjszakáján, tervezik, hogy templomok őszi éjszakáját rendezzenek. Az új és megújult terekben a III. Béla Gimnázium művészeti tagozatos diákjaira építve kiállításokat terveznek, színházi előadásokat fogadnak majd be. Az adventi időszakban közösen készülnek a Békefi Antal Könyvtár, Művelődési Házzal és a Magas-Bakony TDM Nonprofit Kft.-vel a Mindenki karácsonyára, az apátsági helyszíneken tartják a gyertyagyújtáshoz kapcsolódó rendezvényeket. Elképzeléseik között szerepel az arborétum bevonása a rendezvényi terekbe. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!