Zirc

2014.01.27. 09:30

Az olvasás szabadsága

Hamarosan végére ér a hagyományos Hóolvasó verseny a zirci könyvtárban. A rendezvény hatására az idei tél során 70 gyermek vett a kezébe könyvet.

Horák János

Berkesi Gáborné vagy ahogy többen ismerik, Klári néni - a könyvtár munkatársa vezette be az intézményben ezt a versenyt. A Naplónak elmondta, sok gyermeket tántorít el az olvasástól az, hogy egy könyvet rákényszerítenek, majd azt részletesen kielemzik és kikérdezik tőle. A Hóolvasó verseny lényege, hogy nem játszunk velük iskolást, mindenki olyan szépirodalmi művet olvas, amilyet szeretne - árulta el nekünk a könyvtár munkatársa. A kiválasztott könyvek után aztán a gyerekek feltehetnek egy-egy hógolyót a könyvtárban kirakott hóemberre, és akinek a legtöbb van, az nyer.

Az eredmények felkerülnek a könyvtár honlapjára, és az első három helyen végzett könyvjutalmat, a többiek pedig apróbb ajándékokat kapnak. A versenyzők egyébként nagyon becsületesek, és bevallják, ha egy köteten esetleg nem tudták magukat átrágni hangzott el.

Megtudhattuk, Magyarország lakosságának csaknem fele egy könyvet sem olvas el évente. Pedig az olvasás rengeteget adhat az embernek, erre jó példa Boldizsár Ildikó meseterápiája, ami még a felnőttekre is pozitív hatással lehet - tette hozzá Klári.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!